Ekologický aktivista a podnikateľ Douglas Tompkins zahynul v Patagónii

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:15 • 2 min
Ekologický aktivista a podnikateľ Douglas Tompkins zahynul v Patagónii

SANTIAGO - Ekologický aktivista a zakladateľ odevných značiek The North Face a Esprit, Američan Douglas Tompkins, zomrel v utorok na podchladenie po nehode s kajakom v Patagónii na juhu Čile, kde žil.

slovakia

left justify in out

Mal 72 rokov, informovala dnes agentúra DPA.

 

Podnikateľ bol so skupinou kajakárov na jazere, keď jeho kajak prevrátili vlny. Zomrel v nemocnici v meste Coyhaique, ležiacom asi 1400 kilometrov južne od čilskej metropoly Santiago, kam do previezli vrtuľníkom. Nikto ďalší zo skupiny neutrpel podľa novín New York Times vážne zranenia.

 

Tompkins sa narodil v americkom štáte Ohio, svoj prvý obchod so značkou North Face otvoril v roku 1966 v San Francisku. Krátko nato založil so svojou vtedajšou manželkou Susie maloobchod s oblečením Esprit. Svoj podiel v ňom predal neskôr za údajne 150 miliónov dolárov.

 

Zarobené peniaze využil na zriadenie nadácie The Conservation Land Trust, ktorá skúpila veľké pozemky pre environmentálne projekty v Čile a Argentíne. Čilskému štátu daroval územie parku Pumalin v Patagónii s rozlohou takmer tri milióny metrov štvorcových, v ktorom sa nachádza prastarý dažďový prales.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies