Ekologickú katastrofu na Kamčatke nespôsobil človek, za úhynom zvierat sú toxíny z rias

NETKY.SK • 12 Október 2020, 21:51 • 2 min
Ekologickú katastrofu na Kamčatke nespôsobil človek, za úhynom zvierat sú toxíny z rias

MOSKVA - Hromadný úhyn morských živočíchov na pobreží ruského polostrova Kamčatka údajne spôsobili toxíny z mikroskopických rias, a nie činnosť človeka.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok renomovaný ruský expert Andrej Adrianov s odvolaním sa na predbežné výsledky vyšetrovania. Miestni obyvatelia na prípad upozornili koncom septembra po tom, ako sa surfisti sťažovali, že ich pália oči, a na brehy mora vyplavovalo uhynuté tulene, chobotnice či ježovky.

 

 

Uhynuli takmer všetky živočíchy z oblasti

Vedci predpokladajú, že uhynulo približne 95 percent živočíchov obývajúcich morské dno v zasiahnutej oblasti. Aktivisti vyslovili podozrenie, že zdrojom znečistenia mohol byť bývalý sovietsky podzemný sklad nebezpečných chemikálii nachádzajúci sa na Kamčatke, odkiaľ sa škodlivé látky mohli dostať do mora.

 

Súvisiaci článok: Greenpeace našiel na plážach Kamčatky ďalšie mŕtve morské živočíchy

 

Vedci minulý týždeň uviedli, že pri pobreží Kamčatky sa vytvorila približne 40 kilometrov dlhá škvrna, ktorú odnášalo smerom na juh k pobrežiu Japonska a sporných Kurilských ostrovov.

 

"Som presvedčený, že sme svedkami veľkého fenoménu, ktorý však nie je pre Kamčatku nevídaný. (Tento fenomén) sa nazýva "vodný kvet"," uviedol v pondelok Adrianov, ktorý je viceprezidentom Ruskej akadémie vied.

 

 

Na breh vyplavuje mŕtve zvieratá

Podľa jeho slov vzorky odobraté z morskej vody ukázali, že "vysoká koncentrácia sa potvrdila iba u mikroskopickej riasy rodu Gymnodinium," ktorá produkuje "toxíny napádajúce bezstavovce."

 

Mohlo by vás zaujímať: Environmentálna katastrofa na Kamčatke: do Tichého oceánu sa dostali tony toxických látok

 

Adrianov navyše dodal, že tie isté toxíny mohli spôsobiť aj symptómy, čo sa objavili u potápačov a surferov. Situácia v oblasti sa podľa aktivistov ruskej vetvy hnutia Greenpeace stále nezlepšuje, keďže more naďalej vyplavuje na breh telá uhynutých živočíchov. Adrianov naopak zdôraznil, že "príroda je schopná sa veľmi rýchlo zotaviť".

 

 

Verejnosť žiada transparentné vyšetrovanie

Podľa predošlých laboratórnych výsledkov sprístupnených regionálnymi orgánmi morská voda odobratá zo zátok na pobreží Kamčatky prevyšovala povolené hodnoty fenolových a ropných zložiek.

 

Hromadný úhyn morských živočíchov spôsobil rozsiahle pobúrenie verejnosti. Petíciu za transparentné vyšetrovanie celej udalosti podpísalo už vyše 175-tisíc podpisov.

 

Ruský vyšetrovací tím začal vo veci vyšetrovanie vo veci nelegálneho držania nebezpečných látok a "znečistenie morského prostredia".

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies