Ekologické organizácie udelili anticeny Pinocchio za klímu 2015

NETKY.SK • 4 December 2015, 06:57 • 2 min
Ekologické organizácie udelili anticeny Pinocchio za klímu 2015

BRUSEL - Americká ropná spoločnosť Chevron, spoločnosť Electricite de France (EDF) či finančná inštitúcia BNP Paribas sú od štvrtka nositeľmi anticeny Pinocchiova cena za klímu 2015. Vyhlásenie o "víťazoch" bolo zámerne načasované na obdobie summitu OSN o klimatických zmenách (COP21) v Paríži.

slovakia

left justify in out

Dôvodom na zisk anticeny, ktorú vyhlasuje skupina mimovládnych organizácií, je činnosť nadnárodných spoločností a organizácií, ktorá vedie k "oslabovaniu politík v oblasti klímy".

 

Hlavným organizátorom medzinárodného internetového hlasovania je ekologická skupina Amis de la Terre France (Priatelia Zeme - francúzska pobočka), ktorá na tomto projekte úzko spolupracuje s ekologickou organizáciou Centrum pre výskum a informovanosť o rozvoji (CRID).

 

Každý rok sú tri podniky, v troch rôznych kategóriách, na základe verejného hlasovania vybrané za najhoršie v oblasti environmentálnej politiky. Pinocchiova cena odsudzuje konanie týchto "víťazov", ktoré vedie k oslabeniu politík v oblasti klímy a má negatívny dopad na miestne komunity.

 

Tlačová agentúra Belga však upozornila, že BNP Paribas je jeden z hlavných sponzorov medzinárodnej klimatickej konferencie COP21. Anticenu (5961 hlasov) banka dostala za finančnú podporu pre ťažbu uhlia na celom svete, vrátane financovania veľkých uhoľných elektrární v Južnej Afrike a Indii.

 

Ďalší francúzsky víťaz, elektrárenská spoločnosť EDF (7964 hlasov), tiež veľký sponzor COP 21, bol ekologickými organizáciami "ocenený" za reklamnú kampaň s heslom, že "jadrová energia je čistá energia" a najmä za investície EDF do fosílnych palív - spoločnosť vo svete vlastní 16 uhoľných elektrární.

 

Americký ropný gigant Chevron (5522 hlasov) dostal ekologickú anticenu za jeho príliš agresívny lobing v prospech ťažby bridlicového plynu v Argentíne.

 

K ďalším nominantom na anticenu patrí anglicko-holandská ropná spoločnosť Shell, ktorá bola zaradená do súťaže o anticenu pre jej "zničujúce dedičstvo na sociálne a environmentálne prostredie v Nigérii".

 

Kritika tohto druhu sa ušla aj britskej ťažobnej skupine Anglo American kvôli jej aktivitám v povrchovej uhoľnej bani El Cerrejón v Kolumbii, ktorá sa rozprestiera na rozlohe 69.000 hektárov.

 

Nominácia na anticenu nepotešila ani nórskeho výrobcu hnojív Yara International, ktorý sa snaží vytvoriť "udržateľnejší a ekologickejší imidž" pre svoje hnojivá na báze dusíka alebo francúzske agro-industriálne a finančné impérium Sofiprotéol-Avril, ktoré vďaka štedrým verejným dotáciám vyrába biologické palivá, ktoré majú negatívny ekologický dopad.

 

Za tohoročné ekologické Pinochhiove anticeny hlasovalo prostredníctvom internetovej stránky https://www.prix-pinocchio.org takmer 43.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies