Ekologická katastrofa na východe Slovenska! Vodný tok bol počas kontroly plný chemikálii

NETKY.SK • 27 Január 2021, 07:03 • 2 min
Ekologická katastrofa na východe Slovenska! Vodný tok bol počas kontroly plný chemikálii

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vyšetruje mimoriadne zhoršenie kvality vôd na potoku Kyjov v blízkosti odkaliska Poša v okrese Vranov nad Topľou.

slovakia

left justify in out

Hlásenie počas víkendu 

Uviedol to generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. Inšpekcia dostala v sobotu 23. januára od starostu obce Nižný Hrušov Jána Fenčáka hlásenie, že na hladine potoka Kyjov sa objavuje pena.

 

 

Chemikálie vo vode 
V jeho okolí sa zároveň šíril zápach po chemikáliách. Potok Kyjov je napájaný vodami z odkaliska Poša, inšpektori vykonali kontrolu aj na tomto mieste a zistili, že dochádza k vypúšťaniu odpadových vôd do odkaliska z areálu Chemko Strážske v okrese Michalovce.

 

img

 

Inšpektori vykonali obhliadku takzvanej bagrovacej stanice, z ktorej sú odpadové vody prečerpávané do odkaliska Poša. Penenie vôd bolo v tom čase pozorované aj v samotnej bagrovacej stanici. SIŽP vytvorila pracovnú skupinu, vedením ktorej boli poverené dve inšpektorky životného prostredia zo Žiliny a Nitry.

 

V sobotu 23. a v pondelok 25. januára boli na uvedených lokalitách za účasti polície a pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) odobraté vzorky na chemický rozbor. Výsledky rozboru budú inšpekcii známe počas najbližších desiatich dní.

 

img

 

Špinavá už na prvý pohľad 
Jenčo uviedol, že prevádzkovateľ čističky odpadových vôd v areáli Chemka Strážke nevedel SIŽP odôvodniť zákonné narábanie s kalmi. "Voda, ktorá by mala byť určená priamo na vypúšťanie do povrchových tokov, už na prvý pohľad nespĺňala senzorické parametre, zapáchala po fenoloch, mala výraznú zemitú farbu a nezvyčajne penila," povedal Jenčo.

 

img

 

Opatrenia nutné k náprave 
Pracovná skupina uložila prevádzkovateľovi odkaliska Poša a bágrovacej stanice nápravné opatrenia v podobe zákazu vypúšťania odpadových vôd z bágrovacej stanice do odkaliska Poša, zabezpečiť zadržiavanie odpadovej vody a predložiť do 30 dní vyhodnotenie monitoringu podzemných vôd.
 

Kontroly mimo zákona 
Jenčo podľa vlastných slov nie je presvedčený o tom, že niektorí inšpektori životného prostredia v minulosti využili všetky zákonné možnosti na riešenie situácie v areáli Chemka Strážske a odkaliska Poša. Šéf SIŽP sa preto rozhodol odvolať riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia v Košiciach Angeliku Theinerovú. Tá vo funkcii skončí 31. januára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies