Ekofarmári a podniky dostanú vyššiu podporu z eurofondov

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 16:05 • 2 min
Ekofarmári a podniky dostanú vyššiu podporu z eurofondov

BRATISLAVA – Slovensko z fondov Európskej únie (EÚ) finančne zvýhodní domácu produkciu biopotravín a ekologický chov. Prednosť v čerpaní podpory budú mať aj tí mladí farmári a malé podniky, ktoré sa zamerajú na ekologické poľnohospodárstvo.

slovakia

left justify in out

Plnú podporu dostanú tí, ktorí využívajú celú plochu na ekologické poľnohospodárstvo. "V schválenom programe rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020 sa v príslušnom opatrení počíta s povinným spolufinancovaním projektov, ktoré sa zamerajú na ekologické poľnohospodárstvo. V rámci podopatrenia, na základe ktorého sa budú podporovať investície do poľnohospodárskych podnikov, sa v prípade ekologického poľnohospodárstva základná miera podpory o 20 % zvýši. Bodovo sa zvýhodnia tie projekty začínajúci malých a mladých farmárov, ktorých princípom hospodárenia bude ekologické poľnohospodárstvo. Rovnako aj zakladanie a rozvoj ekologicky zameraných malých poľnohospodárskych podnikov," uviedol pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

 

MPRV podporu nasmeruje hlavne na farmy, ktoré majú celú výmeru pozemkov v tomto systéme. "Ministerstvo to dlhodobo avizuje a premietlo sa to aj do výberových podmienok osobitného opatrenia Ekologické poľnohospodárstvo," zdôraznil Hajnala.

 

Z celkového počtu 192.834 hektárov (ha) vedených v registri Ekologického poľnohospodárstva je 146.000 ha v systéme s celou plochou, pričom ju na ekologické hospodárenie využíva 315 subjektov. "Tieto subjekty majú, bez ohľadu na veľkosť, garantovanú plnú podporu na 5-ročné záväzky, ak sa o ňu budú uchádzať," upozornil hovorca rezortu.

 

Výberové kritériá sa uplatnia na tých, ktorých plocha v ekologickom systéme je nižšia, minimálne však 51 %. Uprednostnení budú chovatelia s väčším počtom zvierat chovaných v ekologickom poľnohospodárstve a so zameraním na špeciálnu rastlinnú výrobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies