EK zvýšila tlak na Grécko, Atény majú tri mesiace na splnenie záväzkov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 18:55 • 2 min
EK zvýšila tlak na Grécko, Atény majú tri mesiace na splnenie záväzkov

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska komisia (EK) schválila dnes správu grémia expertov, v zmysle ktorej Grécko "vážnym spôsobom zanedbalo" svoje záväzky týkajúce sa ochrany vonkajšej hranice schengenského priestoru v období migračnej krízy.

slovakia

left justify in out

Súčasne predložila návrhy, ako zlepšiť ochranu tamojšej štátnej hranice.

 

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na podpredsedu EK, eurokomisára pre euro a sociálny dialóg Valdisa Dombrovskisa.

Podľa jeho slov by sa mal zvýšiť početný stav nasadeného personálu, ktorý by mal zabrániť utečencom, aby sa na plavidlách dostali z Turecka na grécke ostrovy.

 

Grécka vláda má teraz tri mesiace na realizáciu odporúčaní, na splnenie záväzkov, inak musí rátať so zavedením sankcií v zmysle schengenskej dohody, a to vrátane prípadného dočasného vylúčenia Grécka zo Schengenu a obnovenia hraničných kontrol až na dva roky.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos, ktorý už skôr naznačil, že v Grécku jestvujú značné nedostatky v prístupe k ochrane vonkajších hraníc, teraz poznamenal, že zachovanie zóny bez kontrol na štátnych hraniciach medzi jednotlivými členskými krajinami závisí od toho, či sa podarí efektívne chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona