EK znížila odhad hospodárskeho rastu eurozóny v 3. a 4. kvartáli

NETKY.SK • 16 September 2011, 16:20 • 2 min
EK znížila odhad hospodárskeho rastu eurozóny v 3. a 4. kvartáli

EK znížila odhad hospodárskeho rastu eurozóny v 3. a 4. kvartáli

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) vo svojej najnovšej prognóze, ktorú aktualizuje každý kvartál, znížila odhad hospodárskeho rastu eurozóny v tejto druhej polovici roka a  varuje, že koncom roka sa priblíži tesne k nule. Na príčine je zhoršovanie dlhovej krízy.
Podľa najnovšieho odhadu výkon ekonomiky všetkých 17 krajín regiónu, ktoré zaviedli spoločnú menu, sa v 3. štvrťroku zvýši oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,2 % a v posledných troch mesiacoch roka stúpne o 0,1 %. Na porovnanie, ešte v máji očakávala EK v oboch kvartáloch 0,4-% hospodársky rast eurozóny.
Komisia upravila aj prognózy pre sedem najväčších ekonomík Európskej únie. Nemecku, ktoré je európskou jednotkou, predpovedá spomalenie rastu z pôvodne odhadovaných 0,5 % na 0,4 % v období júl-september a na 0,2 % v posledných troch mesiacoch roka.
Druhé Francúzsko v oboch kvartáloch vykáže len 0,2-% expanziu. V prípade Talianska, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou únie, komisia očakáva, že sa jeho rast v tomto polroku úplne zastaví a výkon španielskej ekonomiky v 3. a 4. kvartáli stúpne len o 0,1 %.
"Vyhliadky európskej ekonomiky sa zhoršili," skonštatoval eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. "Dlhová kríza sa prehĺbila a otrasy na finančných trhoch začínajú mať vplyv na reálnu ekonomiku."
Komisia ale nezmenila svoj odhad za celý rok a potvrdila májovú predpoveď, podľa ktorej sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny zvýši oproti vlaňajšku o 1,6 %. V prípade Nemecka dokonca EK očakáva, že výkon jeho ekonomiky stúpne medziročne o 2,9 % a nie o pôvodne odhadovaných 2,6 %.
Medziročný rast francúzskej ekonomiky bude ale slabší a dosiahne len 1,6 %, a nie 1,8 %, expanzia talianskej ekonomiky sa tiež spomalí na 0,7 % (pôvodne 1 %) a výkon Španielska stúpne o  0,8 % tak, ako to EK uviedla v máji.
Miera inflácie v eurozóne dosiahne v tomto roku 2,5 %, zatiaľ čo v máji EK predpovedala, že bude na úrovni 2,6 %.
Informovali o tom Európska komisia a agentúra Bloomberg.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona