EK zamietne prístup na spoločný trh brazílskym firmám, ktoré dodávali pokazené mäso

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 14:39 • 2 min
EK zamietne prístup na spoločný trh brazílskym firmám, ktoré dodávali pokazené mäso

BRUSEL - Európska komisia (EK) monitoruje dovoz mäsa z Brazílie. Každej firme z tejto juhoamerickej krajiny, ktorá je zapletená do škandálu s pokazeným mäsom, zamietne prístup na spoločný trh. Oznámil to dnes hovorca EK.

slovakia

left justify in out

V Brazílii sa minulý týždeň uskutočnili razie u viacerých producentov mäsa a úrady dočasne zbavili funkcie viac ako 30 vládnych úradníkov.

 

Dôvodom je podozrenie z podplácania úradníkov na odbore zdravotníctva, ktorí tak údajne kryli nehygienické podmienky u spracovateľov mäsa. Cez víkend sa v médiách objavili aj správy, že brazílski producenti mäsa celé roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso doma aj na zahraničných trhoch.

 

Väčšina mäsa z týchto podnikov sa vyvážala do Európy a iných oblastí sveta. Úrady doteraz tri mäsokombináty zatvorili a ďalších 21 preverujú. Brazília je najväčším vývozcom červeného mäsa na svete.

 

EK sa podľa slov hovorcu postará o zastavenie importu mäsa z brazílskych podnikov zapletených do podvodu. Dodal, že škandál s pokazeným mäsom nebude mať žiadny vplyv na rokovania o voľnom obchode medzi Európskou úniou a skupinou juhoamerických štátov, z tzv. skupiny Mercosur.

 

Mercosur alebo Spoločný trh juhu (Mercado Común del Sur) je regionálna dohoda o voľnom obchode. Uzavreli ju Brazília, Argentína, Uruguaj a Paraguaj. Patrila k nim aj Venezuela, ktorú vlani vylúčili pre porušovanie demokratických princípov.

 

Mercosur vznikla v roku 1991 Dohodou z Asunciónu. Jej úlohou je podporovať voľný obchod medzi týmito krajinami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies