EK začala disciplinárne konanie proti Španielsku a Portugalsku, hrozí im nemalá pokuta

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 17:56 • 2 min
EK začala disciplinárne konanie proti Španielsku a Portugalsku, hrozí im nemalá pokuta

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes formálne začala disciplinárne konanie proti Španielsku a Portugalsku za nadmerný rozpočtový deficit v rokoch 2014 a 2015. Komisia môže za to obom štátom dať pokutu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny v uplynulých dvoch rokoch prekročili povolený limit pre deficit verejných financií, ktorý musia členské štáty eurozóny udržať pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). A neprijali dostatočné opatrenia na korekciu deficitu. Komisia im tak môže uložiť pokutu až do výšky 0,2 % HDP, ak nedokážu, že dôvodom, pre ktorý prekročili povolený limit, boli "mimoriadne okolnosti". Faktom tiež je, že EK zatiaľ nikomu pokutu nedala.

 

Rada ministrov financií Európskej únie (EÚ) sa najbližšie zíde 12. júla a na odporúčanie komisie rozhodne o ďalšom postupe v prípade Španielska a Portugalska. Ministri môžu odmietnuť návrh komisie len kvalifikovanou väčšinou.

 

Obe krajiny dlho zápasili s ekonomickými problémami a stále zaostávajú pri plnení rozpočtových pravidiel EÚ. Komisia v máji rozhodla, že zatiaľ nezačne konanie voči obom krajinám a o situácii v Španielsku a Portugalsku bude opäť rokovať začiatkom júla.

 

Španielska ekonomika je štvrtá najväčšia v eurozóne a z obrovských finančných problémov sa dokázala zotaviť po tom, ako Madrid získal záchranný balík z eurovalu vo výške 41 miliárd eur na podporu bankového sektora. Rozpočtový deficit Španielska dosiahol minulý rok 5,1 % HDP namiesto očakávaných 4,2 % HDP. Krajina by pritom mala tento rok stlačiť rozpočtový schodok pod 3 % HDP, no vzhľadom na vývoj v minulom roku sa to podľa všetkého nepodarí.

 

Portugalsko, ktoré v roku 2014 po troch rokoch vystúpilo zo záchranného programu EÚ a Medzinárodného menového fondu a vrátilo sa k ekonomickému rastu, dosiahlo minulý rok rozpočtový schodok na úrovni 4,4 % HDP namiesto 2,5 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies