EK vyšetruje daňové výhody, ktoré Luxembursko poskytlo GDF Suez

NETKY.SK • 19 September 2016, 14:50 • 2 min
EK vyšetruje daňové výhody, ktoré Luxembursko poskytlo GDF Suez

BRUSEL - Európska únia (EÚ) začala dnes vyšetrovať daňové výhody, ktoré Luxembursko poskytlo francúzskemu energetickému gigantovi GDF Suez. Informovala o tom agentúra DPA. Ide už o štvrté vyšetrovanie možných daňových únikov veľkých korporácií, ktoré si za oficiálne sídlo v Európe zvolili Luxembursko.

slovakia

left justify in out

Margrethe Vestagerová, eurokomisárka pre hospodársku súťaž, vo svojom vyhlásení uviedla, že vyšetrovatelia preskúmajú daňové predpisy Luxemburska pre GDF Suez. V prípade GDF Suez, ktorý sa medzitým premenoval na Engie, Európska komisia (EK) napríklad zistila, že finančné transakcie medzi luxemburskými pobočkami energetickej firmy boli spracované ako dlh aj ako majetok, čo jej umožnilo nezdaniť "výraznú časť zisku".

 

Ak vyšetrovanie ukáže, že došlo pri zdaňovaní k porušeniu zákona o hospodárskej súťaži, komisia môže prikázať Luxembursku, aby od francúzskej firmy žiadalo doplatenie daní. Vlani EK prikázala Luxembursku, aby vybralo od finančnej divízie automobilky Fiat doplatky na daniach za nelegálne daňové výhody. A EK preveruje aj daňové praktiky Luxemburska v prípade amerického internetového obchodu Amazon a reťazca s rýchlym občerstvením McDonald's.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona