EK vymeria bankám rekordnú pokutu za manipulácie sadzby LIBOR

NETKY.SK • 7 November 2013, 12:23 • 2 min
EK vymeria bankám rekordnú pokutu za manipulácie sadzby LIBOR

BRUSEL - Európska komisia (EK) vymeria šiestim bankám pre manipulácie s medzibankovou sadzbou Libor rekordnú pokutu 1,5 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa dovolávala na zdroje z finančného sektora. Pokutu údajne dostanú banky Royal Bank of Scotland, Barclays a Rabobank a maklérska spoločnosť ICAP. Mená dvoch zostávajúcich spoločností zatiaľ nie sú známe. Firmy údajne výmenou za zníženie pokuty o 10 % priznali pochybenia pri sadzbe LIBOR týkajúce sa japonského jenu. Pokute sa má vyhnúť švajčiarska banka UBS, ktorá komisiu na podozrivé praktiky upozornila.

Európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia by mal sankcie oznámiť budúci mesiac. Komisia tiež podľa agentúry Reuters plánuje obviniť inú skupinu bánk za manipulácie s medzibankovou sadzbou EURIBOR. V prípade, ak vyšetrovanie konštatuje poškodzovanie hospodárskej súťaže, môže komisia dotknutým firmám vymerať pokutu až do výšky 10 % ich ročných tržieb. 

Úrady v Európe, USA a Japonsku vyšetrujú viac ako desiatku veľkých bánk pre možné manipulácie so sadzbou Libor medzi rokmi 2007 až 2010. Predmetom záujmu regulačných úradov sú aj podozrenia z manipulácií so sadzbou Euribor, ktorá je kľúčová pre stanovenie úrokov v eurách, a tokijskou sadzbou Tibor pre úroky v japonských jenoch. Sadzby celosvetovo ovplyvňujú úroky z finančných transakcií rádovo v biliónoch eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona