EK vyčlenila grant 600.000 eur pre pluralitu a slobodu médií

NETKY.SK • 8 November 2011, 06:04 • 2 min
EK vyčlenila grant 600.000 eur pre pluralitu a slobodu médií

EK vyčlenila grant 600.000 eur pre pluralitu a slobodu médií

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia dnes oznámila, že sa rozhodla zriadiť vo Florencii v Európskom univerzitnom inštitúte Centrum pre pluralitu a slobodu médií s grantom 600.000 eur. Centrum na podporu médií, ktoré sa otvorí v decembri, bude fungovať v rámci Centra Roberta Schumana pre vyššie štúdium.
Centrum pre pluralitu a slobodu médií bude viesť profesor Pier Luigi Parcu. Jeho cieľom je rozvíjať nové myšlienky týkajúce sa spôsobu zabezpečenia rozmanitých a slobodných médií v Európe a pracovať na zvyšovaní kvality pri pluralistických európskych médií.
"Sloboda prejavu závisí okrem iného aj od rozmanitých a slobodných médií. Nové centrum má mimoriadne dôležitú úlohu – rozvíjať a skúmať myšlienky o pluralizme a slobode médií, ktoré môžu obohatiť verejnú diskusiu a politiku," uviedla dnes o tomto projekte podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová.
Komisárka zdôraznila, že centrum sa bude zaoberať štyrmi špecifickými aktivitami: teoretickým a aplikovaným výskumom (cyklus pracovných dokumentov, politické štúdie, pozorovania v oblasti pluralizmu médií), diskusiami, vzdelávacími a školiacimi aktivitami (akademické semináre, letná škola) a šírením výsledkov a záverov. 
Financovanie centra sa poskytuje z fondov pôvodne určených pre program Erasmus pre novinárov, ktorý navrhol poslanec Európskeho parlamentu Paul Rübig.
Táto iniciatíva je ďalším krokom pokračujúceho záväzku Komisie zlepšiť ochranu pluralizmu a slobody médií v Európe a stanoviť, či treba prijať ďalšie opatrenia na európskej alebo vnútroštátnej a regionálnej úrovni. 
Právo na slobodu prejavu a právo na informácie je zakotvené v čl. 11 Charty základných práv EÚ, v ktorom sa uvádza, že sloboda a pluralizmus médií sa musí rešpektovať, pretože je základným kameňom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti a východiskom demokratických a spoločenských hodnôt EÚ. Na efektívne uplatňovanie týchto práv môžu škodlivo pôsobiť činitelia z verejnej i súkromnej sféry, a preto zostáva zdrojom obáv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies