EK vyčlenila ďalšie finančné prostriedky pre slovenské obce, pôjdu na rozvoj občianskej spoločnosti

NETKY.SK • 21 December 2017, 06:33 • 2 min
EK vyčlenila ďalšie finančné prostriedky pre slovenské obce, pôjdu na rozvoj občianskej spoločnosti

BRATISLAVA - Európska komisia pridelila slovenským obciam a mestám ďalších 451-tisíc eur na rozvoj občianskej spoločnosti. Agentúru SITA o tom informovala vedúca kancelárie Európskeho kontaktného bodu pre Slovensko Želmíra Gerová a dodala, že celkovo v tomto roku získalo 42 slovenských projektov sumu 1,4 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov septembrovej uzávierky, ktoré výkonná agentúra EACEA zverejnila na svojej internetovej stránke, vyplynulo, že v trinástich prípadoch získali slovenské obce prostriedky na jednorazové stretnutia partnerských obcí v programe Družobné mestá. V rámci druhého opatrenia Siete medzi mestami, ktoré je zamerané na vznik a budovanie celoeurópskych sietí samospráv, bolo podporených len 15 projektov z celej Európy, a to vrátane projektu slovenskej obce Svodín, ktorá z Európskej komisie získala približne 145-tisíc eur.

Starosta obce Svodín Gabriel Vígh vysvetlil, že úspešný projekt Youth Is European Future (Mladosť je budúcnosťou Európy) pracuje najmä s mládežou a prvovoličmi, ktorých sa snaží vyzvať k diskusii a analýze euroskepticizmu, a tak ich motivovať k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019. Vígh pripomenul, že Svodín bol niekoľko rokov po sebe úspešný v rámci výzvy Družobné mestá, čo obec posmelilo k myšlienke žiadať väčší grant v rámci programu Európa pre občanov.

 

„Sme preto veľmi radi, že to vyšlo a utvrdzuje nás to, že práca aj na takzvaných mäkkých projektoch má zmysel. Naši ľudia vďaka tomu viac rozumejú fungovaniu, úlohe a zmyslu Únie a vážia si tak viac európske investície v našej obci,“ uviedol starosta obce z novozámockého okresu.

V rámci júlovej uzávierky programu Európa pre občanov, ktorý na Slovensku koordinuje Európsky kontaktný bod, putovalo na Slovensko 962-tisíc eur, ktoré si rozdelilo 28 projektov. Na tlačovej konferencii o tom informovala Jana Cappello zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Najviac peňazí z balíka, až 587-tisíc eur, smerovalo na podporu stretnutí občanov družobných miest a obcí.

 

Vďaka programu Európa pre občanov sa takýchto družieb uskutoční až 25. Vo výzve uspela i trojica ďalších slovenských projektov, a to nezisková organizácia Post Bellum SK, mesto Fiľakovo a Univerzita Komenského v Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies