EK varovala Poľsko pred ohrozovaním vlády zákona, na budúci týždeň chce konať

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 17:59 • 2 min
EK varovala Poľsko pred ohrozovaním vlády zákona, na budúci týždeň chce konať

BRUSEL - Európska komisia (EK) je presvedčená, že vláda zákona je v Poľsku ohrozená, a plánuje na budúci týždeň konať, ak Varšava svojimi krokmi nerozptýli jej obavy. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Komisia vedie s Varšavou neformálne rozhovory už od vlaňajšieho novembra práve pre obavy, že vláda v Poľsku nerešpektuje rozhodnutia tamojšieho ústavného súdu a ani spôsob, akým majú byť do tohto orgánu vymenovaní sudcovia.

 

Komisia ako výkonný orgán Európskej únie dnes oznámila, že ak "budú (poľskému ústavnému) súdu brániť dôkladne zabezpečovať ústavnosť zákonov, nemôže sa uskutočňovať účinná kontrola toho, či sú legislatívne akty v súlade so základnými právami".

 

Varšava do pondelka 16. mája na výzvy EK nereagovala. Ak však naďalej nebude uspokojivo reagovať, komisia môže začať konať na základe "rámca na riešenie systémových ohrození právneho štátu", ktorý je zameraný na ochranu hodnôt EÚ. Situácia môže vyústiť až do toho, že Poľsko stratí hlasovacie práva v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona