Turecko podľa EK spĺňa iba polovicu kritérií pre liberalizáciu víz

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 16:34 • 2 min
Turecko podľa EK spĺňa iba polovicu kritérií pre liberalizáciu víz

BRUSEL - Turecko podľa Európskej komisie (EK) zatiaľ spĺňa menej ako polovicu z požiadaviek pre liberalizáciu vízového režimu s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Turecko by malo splniť všetky kritériá pre uvoľnenie vízového režimu do konca mája, upozornila v tejto súvislosti tlačová agentúra Reuters.

 

"Desať dní pred uplynutím lehoty na splnenie potrebných kritérií Turecko spĺňa menej ako polovicu z požiadaviek," uviedla dnes na pôde Európskeho parlamentu riaditeľka Odboru pre stratégie a všeobecné záležitosti Generálneho riaditeľstva EK pre migráciu a vnútorné záležitosti Marta Cyganová.

 

Brusel v snahe riešiť spolu s Tureckom dôsledky migračnej krízy sa v marci v rámci summitu EÚ zaviazal, že zjednoduší vydávanie víz pre tureckých občanov do konca júna. Ankara na odplatu sľúbila preberať späť všetkých migrantov z Grécka, ktorí do tejto krajiny prišli z tureckého územia.

 

Európska komisia sa 4. mája chystá členským štátom EÚ a Európskemu parlamentu predložiť správu, v ktorej bude informovať, či turecká strana splnila všetky potrebné kritériá pre liberalizáciu vízového režimu. Komisia určila pre Ankaru 31. apríl ako hraničný termín na splnenie požadovaných kritérií.

 

Cyganová v rámci vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu spresnila, že Ankara doteraz splnila všetky alebo takmer všetky potrebné náležitosti pri 35 zo 72 podmienok určených pre zrušenie vízovej povinnosti pre tureckých občanov.

 

"Turecké úrady zrýchlili uplatňovanie administratívnych a právnych reforiem, ktoré umožnia splnenie požadovaných kritérií," uviedla Cyganová pred europoslancami.

 

Požiadavka Ankary na bezvízový styk pre 79 miliónov obyvateľov Turecka predstavuje spornú záležitosť pre 28 členských krajín EÚ, aj keď tureckí občania v prípade liberalizácie vízového režimu nebudú môcť pracovať v krajinách EÚ alebo zostať v nich dlhšie ako tri mesiace. Niektoré európske krajiny sa obávajú, že tento krok pootvorí dvere pre ešte väčšiu imigráciu moslimov do únie, ktorá v súčasnosti zápasí s najhoršou migračnou krízou od druhej svetovej vojny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies