EK udelila pokuty dodávateľom chladiacich jednotiek do áut za kartelovú dohodu

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 14:02 • 2 min
EK udelila pokuty dodávateľom chladiacich jednotiek do áut za kartelovú dohodu

BRUSEL – Za kartel udelila Európska komisia (EK) šiestim dodávateľom klimatizačných a chladiacich jednotiek motora do automobilov pokuty vo výške 155 miliónov eur. Firmy uzavreli celkovo štyri kartelové dohody týkajúce sa dodávania tovaru do automobiliek v Európskom hospodárskom priestore (EHP).

slovakia

left justify in out

Kartelové dohody uzavreli firmy Behr, Calsonic, Denso, Panasonic, Sanden a Valeo. Firmy Denso a Panasonic dostali nižšie pokuty, pretože o existencii štvorice kartelov informovali EK. Ostatné firmy dostali úľavy z pokút za spoluprácu s EK pri vyšetrovaní.

 

"Aj keď klimatizačné a chladiace komponenty v produktoch nevidíte, veľmi ich cítite. V tomto prípade ste ich mohli cítiť vo svojej peňaženke, hoci teplotu v aute ste si regulovali. Dnešné rozhodnutie podčiarkuje, že netolerujeme kartely ovplyvňujúce európsky trh," zdôraznila eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

 

Firmy dodávali chladiace a klimatizačné jednotky do EHP, ktorý okrem členských štátov EÚ obsahuje aj Lichtenštajnsko, Nórsko a Island.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona