: EK robí osvetu o označovaní výrobkov značkou zhody CE

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 07:15 • 2 min
: EK robí osvetu o označovaní výrobkov značkou zhody CE

: EK robí osvetu o označovaní výrobkov značkou zhody CE

slovakia

left justify in out

Postupne dostať do povedomia hospodárskych subjektov podnikajúcich v krajinách EÚ približne 23 kategórii výrobkov, ktoré musia mať označenie zhody CE, je cieľom propagačnej kampane, ktorú vo vybraných mestách týchto krajín rozbehla v roku 2010 Európska komisia (EK). Kampaň má podtitul Označenie CE vám otvára dvere na európsky trh. Označenie CE znamená, že výrobok je v súlade s príslušnými právnymi predpismi EÚ, a preto je spôsobilý na uvádzanie na trh a na predaj na území EÚ. Kampaňou sa má posilniť dôvera spotrebiteľov, ktorí sú spotrebiteľmi týchto výrobkov.
      "Označenie CE sa vzťahuje na výrobcov a obchodníkov, resp. na ich ohraničenú skupinu asi 23 kategórií výrobkov ako sú napr. hračky, elektrické spotrebiče, stroje, plynové spotrebiče, zdravotnícke pomôcky, rekreačné plavidlá, tlakové zariadenia, meracie prístroje a zábavnú pyrotechniku," uviedla riaditeľka odboru európskych záležitosti Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS (SR) Kvetoslava Steinlová.
      Výrobca uvedením označenia CE na danom výrobku na vlastnú zodpovednosť vyhlasuje, že daný výrobok spĺňa všetky platné právne požiadavky, teda tie, ktoré sú zamerané na ochranu zdravia, bezpečnosti a životného prostredia. Podľa riaditeľky "právne a hospodárske dôsledky nesúladu s právnymi predpismi sú natoľko závažné, že veľkú väčšinu serióznych podnikov od ich nerešpektovania odradia."
      CE označenie sa zaviedlo pred 20 rokmi v záujme podpory hospodárskeho rastu EÚ a členských štátov fungujúcich na princípe voľného pohybu tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Označenie CE neznamená, že výrobok bol vyrobený v Európskom hospodárskom priestore (EHP). Je vonkajším znakom toho, že výrobok bol pred uvedením na trh posúdený vo väzbe na aplikovateľné právne predpisy, "výrobca teda overil, že daný výrobok je v súlade s požiadavkami napr. ochrany zdravia a bezpečnosti príslušných smerníc alebo že ho dal preskúšať notifikovaným orgánom posudzovania zhody," dodala Steinlová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies