EK priznala, že Grécku dlhovú krízu nespôsobili špekulanti

NETKY.SK • 10 December 2010, 08:39 • 2 min
EK priznala, že Grécku dlhovú krízu nespôsobili špekulanti

EK priznala, že Grécku dlhovú krízu nespôsobili špekulanti

slovakia

left justify in out

Grécku dlhovú krízu nespôsobili špekulanti, uvádza sa v doteraz utajenej správe Európskej komisie (EK). Dokument s názvom Správa o štátnych CDS (Report on Sovereign CDS), ktorý bol zverejnený až pod tlakom novinárov a na základe ich odvolania sa na slobodný prístup k informáciám, teda vyvracia vyjadrenia lídrov Nemecka, Francúzska, Grécka a Luxemburska a ukazuje, že ich požiadavka obmedziť obchodovanie so swapmi úverového zlyhania (credit default swaps, CDS) nemala opodstatnenie.
      "Empirické skúmanie, v rámci ktorého špeciálna komisia posudzovala, ako sa vzájomne ovplyvňujú trhy so štátnymi CDS a dlhopismi, neposkytuje žiadny presvedčivý dôkaz, že vývoj na trhu CDS viedol k zvýšeniu nákladov na financovanie členských štátov," uvádza sa v správe, získanej holandským denníkom Het Financieele Dagblad.
      Analýza podľa správy ukázala, že "rozdiely medzi rizikovými prirážkami na dlhopisy a CDS jednotlivých krajín sú oprávnené". Rovnaký obraz rizík totiž poskytujú rozpočtové schodky, výšky verejných dlhov a deficity bežných účtov platobnej bilancie krajín.
      Špeciálna skupina zostavená Európskou komisiou (EK) dokončila analýzu už v máji, ale doteraz nebola zverejnená. Hovorca komisára pre vnútorný trh Michela Barniera tvrdí, že výsledky správy boli zahrnuté do návrhov na reguláciu obchodovania na krátko (short selling), čo je špekulácia na pokles kurzu, a obchodovania s CDS, ktoré boli zverejnené v septembri.
      Začiatkom roka na trhu panovali obavy z platobnej neschopnosti Grécka, čo viedlo k prudkému zvýšeniu výnosov jeho dlhopisov. Európski politici mali podozrenia, že to spôsobili špekulanti na trhu so štátnymi CDS. Prezident EK José Manuel Barroso, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová, luxemburský premiér Jean-Claude Juncker a grécky premiér Jorgos Papandreu v marci v spoločnom liste žiadali, aby "Európska komisia čo najrýchlejšie iniciovala vyšetrovanie úlohy a vplyvu špekulatívnych praktík pri obchodovaní s CDS na dlhopisy vlád európskych krajín". Signatári listu požadovali rýchle opatrenia, ak by vyšetrovanie ukázalo "odôvodnené podozrenie, že špekulatívne praktiky majú významný vplyv na vývoj výnosov".
      Podľa hovorcu Združenia pre finančné trhy v Európe (Association for Financial Markets in Europe, AFME) Roba Ivora trhy začiatkom roka úplne normálne reagovali na stav gréckej ekonomiky. "Trh fungoval presne tak, ako mal, preto sme mali pocit, že zákaz predajov nakrátko, zavedený v Nemecku, nie je účinným opatrením." Dodal, že dlhová kríza nie je signálom zlyhania trhu, ale naopak potvrdením jeho fungovania.

Zdroj: TASR/Financial News



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies