EK preskúma dodržiavanie autorských práv zo strany spravodajských portálov

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:23 • 2 min
EK preskúma dodržiavanie autorských práv zo strany spravodajských portálov

BRUSEL - Európska komisia (EK) publikovala dokument s názvom Vízia modernej štruktúry autorských práv v Európskej únii, na základe ktorého budú eurokomisári zvažovať, či je treba podniknúť špecifické kroky voči webovým stránkam zhromažďujúcim spravodajské materiály. Iniciatíva sa zameria na služby ako Google News a vyhodnotí, či majú platiť tlačovým agentúram a novinám za použitie úryvkov z ich správ, uvádza sa v danom dokumente.

slovakia

left justify in out

"Komisia posúdi, či on-line použitie diel chránených autorským právom, vyplývajúce z investícií tvorcov a kreatívneho priemyslu, je náležite autorizované a odmeňované prostredníctvom licencií. Inými slovami, vyhodnotíme, či sú výnosy z on-line využitia týchto diel spravodlivo rozdeľované," uviedla EK. "V tomto kontexte komisia preskúma úlohu webových portálov prinášajúcich spravodajské texty. Postoj komisie však bude úmerný: nemáme zámer "uvaliť daň" na hyperlinky; to znamená, že užívatelia nebudú vyzvaní na platbu za autorské práva, ak budú jednoducho zdieľať hyperlink na obsah chránený autorským právom," píše sa ďalej v novom dokumente EK.

 

Eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Andrus Ansip uviedol, že komisia nepodporí zavedenie poplatku za obyčajný odkaz na jednotlivé články. "Rád by som vysvetlil, že komisia nehodlá nijako zdaniť hyperlinky," uviedol Ansip s tým, že je rozdiel medzi odkazmi na články a "novými produktmi a sprostredkovateľskými stránkami, prostredníctvom ktorých ľudia zarábajú peniaze". Komisia zároveň načrtla svoju už skoršie avizovanú modernizáciu smerníc ohľadom autorských práv. Náčrt obsahuje i návrh na cezhraničný prístup, čo znamená, že poplatky za on-line služby, ako napríklad Netflix, budú platné pre celú EÚ.

 

Podľa komisie viac návrhov týkajúcich sa autorských práv možno očakávať v nasledujúcich šiestich mesiacoch, pričom tieto návrhy uľahčia legálny nákup a používanie on-line obsahu. Táto "politická ukážka" má byť neskôr zapracovaná do právnych návrhov a ďalších podnetov, berúc do úvahy pripomienky z verejných konzultácií, konštatuje sa v dokumente. EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies