EK predstavila balík iniciatív v energetike zameraný na prechod na čistú energiu

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:41 • 2 min
EK predstavila balík iniciatív v energetike zameraný na prechod na čistú energiu

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predložila široký balík opatrení na udržanie konkurencieschopnosti Európskej únie (EÚ) v čase, keď prechod na čistú energiu mení globálne energetické trhy.

slovakia

left justify in out

Legislatívne návrhy iniciatívy "Čistá energia pre všetkých Európanov" zahŕňajú energetickú efektívnosť, obnoviteľné zdroje energie, novú koncepciu trhu s elektrickou energiou, bezpečnosť dodávok elektriny a pravidlá riadenia a spravovania energetickej únie. EK navrhla aj novú podobu ekodizajnu, ako aj stratégiu prepojenej a automatizovanej mobility.

 

Súčasťou balíka sú aj aktivity na urýchlenie inovácií v oblasti čistej energie a na renováciu budov v Európe. Balík obsahuje opatrenia na podporu verejných a súkromných investícií, na posilnenie konkurencieschopnosti EÚ v oblasti priemyslu a na zmiernenie spoločenského dosahu prechodu k čistej energii. Zároveň skúma spôsoby, ako môže EÚ prehĺbiť svoje vedúce postavenie v oblasti čistých energetických technológií a služieb.

 

Dnešné návrhy EK majú tri hlavné ciele: vytvoriť z energetickej efektívnosti prioritu; dosiahnuť vedúce globálne postavenie v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov a posilniť spotrebiteľov.

 

Spotrebitelia v EÚ budú mať v budúcnosti väčší výber dodávateľov, prístup k spoľahlivým nástrojom na porovnávanie cien energie, a tiež možnosť vyrábať a predávať svoju vlastnú elektrickú energiu. Lepšia transparentnosť a regulácia im umožnia väčšou mierou sa podieľať na energetickom systéme a reagovať na cenové signály.

 

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pri prezentácii dnešných návrhov uviedol, že vďaka tomuto balíku sa posilní prechod na čistú energiu a modernizácia ekonomiky.

 

"Európa, ktorá stojí na čele celosvetového úsilia v oblasti klímy, slúži aj teraz ako príklad v tom, že vytvára podmienky pre udržateľnú zamestnanosť, rast a investície. Dnešné návrhy sa dotýkajú všetkých odvetví súvisiacich s čistou energiou. Môžeme spomenúť výskum a inovácie, zručnosti, budovy, priemysel, dopravu, digitálne odvetvie či financie," skonštatoval. Spresnil, že nové návrhy umožnia všetkým európskym spotrebiteľom a podnikom vyťažiť maximum z možností, ktoré prináša prechod na čistú energiu.

 

Eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete k tomu dodal, že tento balík návrhov povedie na trhu k vytvoreniu silného dopytu po nových technológiách, nastavia sa lepšie podmienky pre investorov, posilní sa aj postavenie spotrebiteľov a zlepší sa fungovanie trhov s energiou.

 

"Som hrdý na záväzný cieľ zlepšiť energetickú efektívnosť o 30 %, pretože sa tým zníži naša závislosť od dovozu energie, vytvoria sa pracovné miesta a výraznejšie sa znížia emisie," vysvetlil Caňete. Podľa neho je Európa na prahu revolúcie čistej energie.

 

EÚ chce pri prechode na čistú energiu zohrávať vedúcu úlohu a nielen sa tomuto procesu prispôsobovať. Únia sa preto zaviazala znížiť emisie CO2 do roku 2030 najmenej o 40 % a modernizovať svoje hospodárstvo s vytváraním nových pracovných miest.

 

Komisia je presvedčená, že týmto balíkom návrhov pripravila pôdu pre konkurencieschopnejší, modernejší a čistejší energetický systém a očakáva aj podporu zo strany Európskeho parlamentu a členských štátov. Tie sa musia tejto iniciatíve venovať s najvyššou prioritou.

 

Dnes predložené návrhy majú tiež dokázať, že prechod na čistú energiu je odvetvím, ktoré bude rásť a do ktorého sa oplatí investovať. Čistá energia pritiahla v roku 2015 celosvetové investície v objeme vyše 300 miliárd eur. EÚ má predpoklady na to, aby vďaka svojej politike v oblasti výskumu, vývoja a inovácií vytvorila z tohto prechodu konkrétnu priemyselnú príležitosť.

 

Mobilizáciou verejných a súkromných investícií, ktorá by mohla od roku 2021 každý rok priniesť finančné prostriedky až do výšky 177 miliárd eur, by mohol tento balík opatrení vyprodukovať v budúcom desaťročí až jednopercentný nárast HDP EÚ a vytvoriť 900.000 nových pracovných miest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies