EK požaduje od Talianska dodatočné úsporné opatrenia

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:10 • 2 min
EK požaduje od Talianska dodatočné úsporné opatrenia

BRUSEL - Európska komisia (EK) požaduje od Talianska, aby do apríla implementovalo úsporné opatrenia, ktoré prisľúbilo.

slovakia

left justify in out

V opačnom prípade komisia spustí konanie pre nadmerný deficit. Ide o "dodatočné štrukturálne opatrenia" v objeme minimálne 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré sa Rím zaviazal zrealizovať.

 

O prípadnom spustení konania pre nadmerný deficit sa však EK rozhodne až na základe jarnej prognózy, ktorá už bude obsahovať skutočný vývoj v roku 2016 a realizáciu opatrení v oblasti rozpočtovej politiky, ktoré Rím tento mesiac sľúbil prijať.

 

Taliansko je považované za problémového člena eurozóny z dôvodu vysokého dlhu a slabého rastu ekonomiky. Verejný dlh krajiny predstavuje okolo 2,2 bilióna eur alebo 135,5 % HDP. Maastrichtské kritériá však stanovujú strop pre verejný dlh na úrovni 60 % HDP a dovoľujú ročný rozpočtový deficit vo výške maximálne 3 % HDP.

 

Taliansko z dôvodu vysokého dlhu v roku 2016 prisľúbilo, že zníži rozpočtový schodok na 1,8 % HDP. Vláda však pred niekoľkými týždňami oznámila, že sa jej to nepodarí a počíta s deficitom na úrovni 2,1 % HDP. Jedným z dôvodov sú aj mimoriadne výdavky spojené s prílevom utečencov a škodami, ktoré spôsobili zemetrasenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona