Piatková schôdzka EK o Macedónsku vo Viedni sa neuskutoční

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 17:28 • 2 min
Piatková schôdzka EK o Macedónsku vo Viedni sa neuskutoční

BRUSEL/VIEDEŇ - Európska komisia (EK) dementovala dnes vo Viedni i v Bruseli informácie macedónskych médií o tom, že sa v piatok v rakúskej metropole uskutočnia rokovania o vyriešení vnútropolitickej krízy v tejto bývalej juhoslovanskej republike.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa EK Maja Kocijančičová dnes v Bruseli potvrdila, že sa príslušné rokovania v piatok neuskutočnia. Podľa jej slov dostalo Skopje dôrazné varovanie, že nedodržiavanie obsahu uzavretých dohôd by malo pre krajinu vážne dôsledky.

 

Európska únia bude naďalej podporovať úsilie všetkých zainteresovaných. V záujme občanov a politických strán krajiny je však zodpovednosť za zaručenie demokratických procesov, vyplýva zo stanoviska, ktoré tlačovej agentúre APA poskytla Kocijančičová.

 

Hostiteľom schôdzky mal byť podľa dnešných informácií macedónskych médií rakúsky eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rozširovanie únie Johannes Hahn. Účastníkmi, ktorí údajne pôvodne potvrdili záujem zasadnúť za rokovací stôl vo Viedni, mali byť vedúci predstavitelia rôznych macedónskych politických strán.

 

Najvyšší predstaviteľ EÚ, predseda Európskej rady Donald Tusk ešte 15. apríla upozornil Macedónsko, že súčasná politická kríza v krajine môže ovplyvniť jeho vzťahy s Európskou úniou a NATO. "Európa potrebuje stabilnú krajinu, založenú na princípoch právneho štátu. Euroatlantická budúcnosť krajiny je ohrozená," napísal Tusk v odkaze pre vládu v Skopje, ktorý zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

 

Macedónsko ohlásilo predčasné parlamentné voľby na 5. júna po tom, ako poslanci rozhodli o rozpustení doterajšieho parlamentu. Stalo sa tak na základe dohody, ktorú pomáhala sprostredkovať aj EÚ v snahe ukončiť niekoľkomesačnú patovú politickú situáciu v krajine.

 

Krízu vyvolal škandál okolo rozsiahleho nezákonného odpočúvania, ktorého obeťou sa stalo približne 20.000 ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov a zahraničných diplomatov. Nedávno ju prehĺbil krok macedónskeho prezidenta Gjorgeho Ivanova, ktorý omilostil 56 ľudí podozrivých z účasti na ilegálnom odpočúvaní.

 

Prezidentská amnestia vyvolala znepokojenie v EÚ aj v USA. V samotnom Macedónsku prezidentovo rozhodnutie vyústilo do pouličných protestov a nepokojov v Skopje, pri ktorých bolo zranených aj päť mužov zákona. Macedónska opozícia už naznačila, že sa chystá bojkotovať predčasné voľby, ktoré by sa podľa jej názoru mali konať v neskoršom termíne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona