Brusel vyšetruje železničný kartel, podozrivé má byť aj Slovensko

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 13:21 • 2 min
Brusel vyšetruje železničný kartel, podozrivé má byť aj Slovensko

BRUSEL - Európska komisia (EK) oficiálne potvrdila, že 28. júna 2016 jej úradníci vykonali neohlásené inšpekcie v odvetví osobnej železničnej dopravy v niekoľkých členských štátoch pre obavy z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Neohlásené kontroly sa podľa zdrojov z prostredia EÚ zamerali aj na Slovensko a Českú republiku.

slovakia

left justify in out

Komisia vo svojom stanovisku uviedla, že neohlásené kontroly sa konali preto, že kontrolované spoločnosti mohli uzatvárať protisúťažné, kartelové dohody, ktorých cieľom bolo vyradiť konkurenčných prevádzkovateľov železničnej prepravy cestujúcich z trhu. Tým by došlo k porušeniu antitrustových pravidiel EÚ, podľa článku 101. Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Počas nečakaných inšpekcií úradníkov exekutívy EÚ sprevádzali zamestnanci z príslušných národných orgánov pre hospodársku súťaž.

 

Neohlásené inšpekcie sú predbežným krokom, ktorý EK uplatňuje pri vyšetrovaní podozrivých protisúťažných praktík. Samotná skutočnosť, že komisia vykoná takéto kontroly, ešte neznamená, že kontrolované spoločnosti sa previnili protisúťažným konaním.

 

Komisia v takýchto prípadoch rešpektuje právo na obhajobu, keď spoločnosti majú právo na vypočutie v protimonopolných konaniach. Komisia zároveň upozornila, že neexistuje žiadny právny termín pre ukončenie procesu vyšetrovania v prípade protisúťažných konaní. Dĺžka vyšetrovania závisí od mnohých faktorov - od zložitosti každého prípadu a aj od toho, do akej miery dotknuté spoločnosti spolupracujú s vyšetrovateľmi a do akej miery uplatňujú svoje práva na obhajobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies