EK pokutovala tri firmy recyklujúce autobatérie pre kartelovú dohodu

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:41 • 2 min
EK pokutovala tri firmy recyklujúce autobatérie pre kartelovú dohodu

BRUSEL - Pokutu v celkovej sume takmer 68 mil eur uložila Európska komisia (EK) pre porušenie hospodárskej súťaže trom spoločnostiam recyklujúcim batérie z automobilov.

slovakia

left justify in out

Dôvodom bolo to, že manipulovali ceny pri vykupovaní použitých batérií. Komisia o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke. Uviedla, že britská firma Eco-Bat, francúzska spoločnosť Recylex, belgická firma Campine a americká Johnson Controls v rokoch 2009 až 2012 uplatňovali kartelovú dohodu s cieľom manipulovať ceny pri vykupovaní automobilových batérii v Belgicku, Francúzsku, Nemecku a Holandsku.

Komisia uložila spoločnosti Eco-Bat pokutu 32,712 mil. eur, firme Recylex 26,739 mil. eur a spoločnosť Campine musí uhradiť 8,158 mil. eur. Americkej firme Johnson Controls hrozila pokuta 38,481 mil. eur, ale EK jej sankciu neuložila, pretože prezradila existenciu kartelu. "Dobre fungujúce trhy nám pomáhajú redukovať odpad. Preto netolerujeme správanie sa, ktoré podkopáva konkurenciu," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. 

Batérie z automobilov sú vo svete najviac recyklovaným spotrebným produktom. Takmer 99 percent batérií z automobilov sa v Európskej únii recykluje. Každoročne sa ich v únii zrecykluje približne 58 mil. kusov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies