EK odporučila členským štátom únie, aby dobrovoľne prijali utečencov z Turecka

NETKY.SK • 15 December 2015, 19:50 • 2 min
EK odporučila členským štátom únie, aby dobrovoľne prijali utečencov z Turecka

BRUSEL/ANKARA - Európska komisia (EK) vydala dnes odporúčanie členským krajinám EÚ, aby na báze dobrovoľnosti prijímali osoby s priznaným štatútom utečenca z Turecka, avšak nenavrhla žiadne konkrétne počty.

slovakia

left justify in out

Osobám odkázaným na pomoc by sa malo umožniť, aby zostali na starom kontinente najmenej jeden rok, vyplýva z dokumentu EK.


"Navrhujeme, aby naše členské štáty ponúkli ohrozeným ľuďom, ktorí ušli pred brutálnym konfliktom v Sýrii, dočasnú ochranu podľa vlastných kapacít," cituje slová predsedu EK Jeana-Clauda Junckera tlačová agentúra APA.


Kvôli nepredvídateľnosti utečeneckej vlny by číselný aspekt jednotlivých kontingentov mali stanoviť samotné členské štáty únie, pričom by mali zohľadniť kapacity Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), celkový počet vyhnaných v Turecku, ako aj dohodu s Ankarou o obmedzení ilegálnych narušení štátnych hraníc.


Ak by k žiadnej podstatnej redukcii pokusov o ilegálne prekročenie štátnych hraníc nedošlo, potom by článok o preskúmaní a monitorovacom mechanizme mohli viesť až k pozastaveniu procesu alebo prispôsobeniu schémy novým okolnostiam.


Európska komisia by privítala, ak by sa rozdeľovanie medzi členskými štátmi EÚ riadilo okrem iného ich kapacitnými možnosťami, počtom obyvateľov, silou ekonomiky, či mierou nezamestnanosti.


Prijímanie utečencov z Turecka by malo byť aj jednou z tém rokovaní predstaviteľov ôsmich členských krajín Európskej únie - Belgicka, Fínska, Grécka, Holandska, Luxemburska, Nemecka, Rakúska a Švédska, ktoré by sa malo z iniciatívy rakúskeho spolkového kancelára Wernera Faymanna uskutočniť pred summitom EÚ 17. decembra v Bruseli.


Na stretnutí sa očakáva aj účasť tureckého premiéra Ahmeta Davutogla a predsedu EK Jeana-Clauda Junckera.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies