EK odložila rozhodnutie o znovuzavedení víz pre občanov USA a Kanady

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 18:45 • 2 min
EK odložila rozhodnutie o znovuzavedení víz pre občanov USA a Kanady

BRUSEL - Európska komisia (EK) odložila dnes rozhodnutie o tom, či majú členovia EÚ opätovne zaviesť vízovú povinnosť pre občanov USA a Kanady. Spor vyvolalo odmietnutie oboch krajín zrušiť vízovú povinnosť pre občanov niektorých členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Bulhari a Rumuni nemajú bezvízový styk s USA a Kanadou a Washington uplatňuje vízovú povinnosť aj voči občanom Chorvátska, Cypru a Poľska. Američania a Kanaďania pritom môžu cestovať do EÚ bez víz, informovala tlačová agentúra DPA.

 

"Nemôžeme súhlasiť s tým, že občania EÚ z niektorých krajín sú občanmi druhej kategórie," povedal nemeckému časopisu WirtschaftsWoche poslanec Európskeho parlamentu za Zelených Reinhard Bütikofer. Vyzval na obmedzenie bezvízového styku s USA, ak to bude potrebné.

 

"Dosiahnutie plného bezvízového styku recipročne pre občanov všetkých členských krajín EÚ je... základný princíp našej spoločnej vízovej politiky," povedal dnes eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos. Záležitosť zatiaľ nie je vyriešená, napriek intenzívnym stykom s Washingtonom a Ottawou v uplynulých troch mesiacoch, dodal. Najnovšie kolo rokovaní sa uskutočnilo v pondelok v Bruseli za účasti ministrov Kanady, Bulharska a Rumunska.

 

Pokiaľ ide o Kanadu, podľa Avramopulosa sa táto záležitosť vyrieši začiatkom jesene. Na október je naplánovaný summit EÚ-Kanada.

 

V prípade USA však nie je možné dospieť k riešeniu pred novembrovými prezidentskými voľbami. Eurokomisár naznačil, že by sa touto vecou mohli zaoberať ministri spravodlivosti a vnútra EÚ a USA, keď sa stretnú koncom roka.

 

EK zatiaľ neodporučila pozastavenie bezvízového styku s USA s odôvodnením, že by to malo zlé dôsledky. Ak by Washington reagoval obnovením vízovej povinnosti pre cestujúcich zo všetkých členských krajín EÚ, stálo by to ich občanov a spoločnosti navyše podľa odhadu EK 2,5 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona