EK odkazuje štátom Únie: Dohodnite sa, čo chcete robiť a EK to zrealizuje

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:29 • 2 min
EK odkazuje štátom Únie: Dohodnite sa, čo chcete robiť a EK to zrealizuje

BRATISLAVA – Komisia sa snaží povedať členským štátom - dohodnite sa, čo chcete robiť a Európska komisia (EK) sa bude snažiť nájsť cestu, ako rozhodnutie zrealizuje. Povedal to Vladimír Bilčík zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku na dnešnom stretnutí v Európskom informačnom centre po prejave predsedu EK Jeana-Claudea Junckera, ktoré bolo venované jeho zhodnoteniu.

slovakia

left justify in out

Bilčík pochopil Junckerov prejav ako výzvu, aby sme Úniu konečne brali vážne. Motívom prejavu bolo podľa neho to, aby sme sa zamerali na veci, ktoré nás spájajú. Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia EK v SR pripustil, že EÚ má nedostatok dôvery vlastných občanov. "Preto EK navrhuje, aby sa EÚ sústredila najmä na ochranu svojich občanov," povedal, pričom upozornil na to, že je nemožné, aby to, čo sa dohodne na európskej úrovni, bolo napádané lídrami členských krajín. "Mnohokrát aj národní lídri sú ovplyvňovaní extrémistickými názormi a populizmom a to nám neprospieva," dodáva.

 

"Krajiny by si mali uvedomiť, že solidarita je základným prvkom EÚ. Bez národných lídrov Európa nemôže byť silná," konštatoval. Juncker vo svojom prejave okrem iného uviedol, že Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová by sa mala stať skutočnou ministerskou zahraničných vecí, ktorá by spájala a zastrešovala túto agendu. Chrenek si myslí, že vysokej predstaviteľke je potrebné dať viac podpory. "Ak ju nemá, nemôže byť silným hráčom," dodal.

 

Jozef Bátora z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave považoval prejav za zaujímavý. "Prejav bol veľmi konštruktívny. Je výborné, že prišiel dva dni pred Bratislavským summitom, pretože ho bude ťažké ignorovať," uviedol počas diskusie.

 

Podľa Anety Világiovej, ktorá pochádza z tej istej Katedry, z prejavu zaznelo viacero posolstiev pre V4. Predovšetkým EK podľa nej zvoľnila zo svojho jazyka voči riešeniu utečeneckej krízy, už je to o dobrovoľnej resp. ako hovoria niektorí flexibilnej solidarite. Radovan Geist z Euractivu sa dotkol taktiež sociálnej oblasti. "Zaujímavé tam bolo to, že problémy ktoré EÚ má v sociálnej oblasti, boli spomenuté na začiatku prejavu. Určite to nebolo náhodné a má to symbolizovať posun v myslení EK," povedal.

 

Od roku 2010 predseda EK každoročne predstupuje pred Európsky parlament s prejavom, v ktorom zhodnotí stav Únie. Tohtoročný prejav sa uskutočnil iba dva dni pred neformálnym summitom lídrov 27 členských štátov EÚ v Bratislave. Od summitu sa očakáva, že bude novým impulzom pre budúcnosť fungovania Únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona