EK navrhla umožniť opätovné kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 12:12 • 2 min
EK navrhla umožniť opätovné kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu

EK navrhla umožniť opätovné kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia navrhuje umožniť za výnimočných okolností opätovné zavedenie hraničných kontrol vnútri schengenského priestoru. Uviedla to dnes komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.
      Návrh prichádza po tom, ako Francúzsko a Taliansko naliehali na reformu schengenského priestoru v spore okolo prílevu nelegálnych imigrantov zo severnej Afriky.
      "Môže byť tiež potrebné predpokladať dočasné opätovné zavedenie obmedzených kontrol na vnútorných hraniciach za veľmi výnimočných okolností," uviedla Malmströmová. Takáto situácia by podľa nej mohla nastať napríklad vtedy, ak by sa "časť vonkajších hraníc dostala pod veľký neočakávaný tlak". Komisárka však nespresnila, či by sa to týkalo súčasnej situácie v Taliansku, do ktorého v posledných mesiacoch prišlo vyše 25.000 imigrantov, najmä z Tuniska.
      Návrhom komisie sa budú zaoberať na mimoriadnom zasadnutí 12. mája ministri vnútra krajín EÚ a následne 24. júna lídri členských štátov.
      Diskusia o uvoľnení jedného zo základných kameňov európskej integrácie už vyvolala námietky, najmä v Európskom parlamente, no i  medzi členskými krajinami EÚ.
      "Grécko sa domnieva, že sloboda pohybu v rámci schengenského priestoru musí byť starostlivo strážená, pretože je to najzákladnejší pilier európskej integrácie," vyhlásil grécky minister pre ochranu občanov Christos Paputsis.
      Malmströmová zdôraznila, že aj keď sa hraničné kontroly môžu dočasne vrátiť, nepôjde v najbližších rokoch o normu.
      "Voľný pohyb ľudí cez európske hranice je významným výdobytkom, ktorý musí byť chránený," vyhlásila. Časť jej návrhu sa týka aj pomoci celej EÚ pre krajiny pri vonkajšej hranici ako je Taliansko. "Vyrovnávanie sa s mimoriadnymi migračnými situáciami by sme nemali nechávať len na členských krajinách pri našich vonkajších hraniciach," dodala.
Zdroj: TASR/AP, APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona