EK má toho dosť, Poľsku obmedzí práva v hlasovaní o spoločnej politike

NETKY.SK • 15 December 2017, 13:40 • 2 min
EK má toho dosť, Poľsku obmedzí práva v hlasovaní o spoločnej politike

BRUSEL – Európska komisia chce rázne zakročiť voči Poľsku pre porušovanie princípov právneho štátu, uvažuje že využije článok č.7 Lisabonskej zmluvy!

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku sa Európska komisia uchýli v prípade, že nový poľský premiér Mateusz Morawiecki nezmení smerovanie vo vláde a nezakročí proti kontroverznej reforme poľského súdnictva. Informoval denník Süddeutsche Zeitung a tlačová agentúra DPA.

 

Hovorca EK uviedol pre médiá, že zatiaľ sa o ničom nerozhodlo, preto je priskoro sa k danej veci vyjadrovať. Článok č. 7 EK zatiaľ nepoužila ešte voči žiadnemu členskému štátu, ak ho použijú voči Poľsku, pôjde o premiéru takto tvrdého postihu voči krajine. Na to, aby mohol byť článok č. 7 použitý, je potrebný súhlas minimálne 80% členských krajín, samotné konanie je totiž rozdelené do viacerých fáz. V prvom rade by museli dôjsť ku konsenzu, že došlo k závažnému porušeniu.

 

Maďarsko, ktoré je momentálne na chvoste v obľúbenosti spolu s Poľskom a v očiach niektorých európskych lídrov nekoná dostatočne proeurópsky sa už vyjadrilo, že ak dôjde k rozhodovaniu, návrh bude vetovať. Cieľom článku č. 7 je pozastavenie hlasovacích práv členskej krajine, pokiaľ sa dopúšťa porušovania ľudských práv.

 

Vo Varšave sa počas včerajšieho večera opäť protestovalo, davy ľudí sa najskôr zhromaždili pred prezidentským palácom, následne sa presunuli pred sídlo poľského Senátu. Protestné akcie boli však avizované aj v ďalších mestách krajiny. Najčastejšie sa objavovali slogany ako „Strana vládne, strana súdi“ alebo „Prezident, Sejm a Senát porušujú právo“, pričom demonštranti skandovali „Slobodné súdy, slobodné voľby, slobodné Poľsko“, ako aj "Chceme veto".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona