EK: Európa sa snaží plniť zásobníky plynu

NETKY.SK • 28 August 2014, 12:58 • 2 min
EK: Európa sa snaží plniť zásobníky plynu

FRANKFURT - Európa sa snaží naplniť svoje zásobníky plynu a urovnať spor medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom chrániť svoje dodávky plynu z Ruska počas tejto zimy. Vyhlásil to vo štvrtok eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme riešenie, ktoré zabraňuje eskalácii napätia medzi Ukrajinou a Ruskom," povedal Oettinger. Dodal, že "potrebujeme Ukrajinu ako tranzitnú krajinu. Ukrajina potrebuje plyn v zime. Na dlhú a studenú zimu nemá Ukrajina dosť uskladneného plynu." 

 

Vedúci predstavitelia EÚ musia v októbri predložiť plán na zabezpečenie dostatočných dodávok zemného plynu. Ďalšie trojstranné konzultácie medzi Moskvou, Ukrajinou a Európskou úniou sa budú konať v piatok. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu vyhlásil, že Kyjev sa dozvedel o plánoch Ruska, podľa ktorých by malo túto zimu zastaviť dodávky plynu do Európy. Premiér však neuviedol, ako sa o pláne Ruska dozvedel. "Situácia v (ukrajinskom) energetickom sektore je náročná. Vieme o ruských plánoch zablokovať túto zimu tranzit (plynu) dokonca aj do krajín Európskej únie," povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády. Moskva však uviedla, že dodávky plynu budú pokračovať bez ohľadu na politickú situáciu. 

 

Rusko zastavilo 16. júna tohto roku dodávky plynu pre Ukrajinu vzhľadom na spory, ktoré sa objavili po ruskej anexii Krymu. Pokračuje však aj naďalej s dodávkami plynu do Európy, ktorá je jeho najväčším trhom. Minulý rok dodalo Rusko polovicu plynu do Európy cez Ukrajinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies