EK dá 47 miliónov eur na čistiarne odpadových vôd a kanalizáciu

NETKY.SK • 28 September 2016, 13:55 • 2 min
EK dá 47 miliónov eur na čistiarne odpadových vôd a kanalizáciu

BRATISLAVA - Na tri čistiarne odpadových vôd a vybudovanie novej kanalizačnej siete v Trenčianskom a Nitrianskom kraji vyčlenila Európska komisia (EK) 47 miliónov eur z Európskeho kohézneho fondu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku, projekt financuje 96,5 km novovybudovaných sietí a 49 čerpacích staníc. Do roku 2022 by malo byť na nové siete pripojených viac ako 10 000 obyvateľov. Projekt, ktorý sa začal ešte v programovom období 2007-2013, má za cieľ zabezpečiť modernizáciu nakladania s odpadom v siedmich aglomeráciách - v Topoľčanoch, Bošanoch a Veľkých Uherciach (okr. Partizánske), Solčanoch a Kovarciach (okr. Topoľčany), Partizánskom a v Bánovciach nad Bebravou.

 

„Európska únia dlhodobo podporuje projekty, ktoré na Slovensku pomáhajú skvalitňovať prostredie, kde žijeme. Projekt vybudovania novej kanalizačnej siete v dvoch krajoch je ďalším príspevkom k zlepšovaniu kvality vody, a tým aj života obyvateľov v týchto oblastiach. Prístup k čistej vode je jedným zo základných kritérií dobrej kvality života,” uviedol v tejto súvislosti Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku.


V programovom období 2014-2020 má Slovensko z prostriedkov európskych štrukturálnych a investičných fondov k dispozícii 15,3 miliardy eur, ktoré môže čerpať prostredníctvom deviatich národných Operačných programov. Táto čiastka predstavuje približne 2 830 eur na obyvateľa. Spolu s národným príspevkom vo výške 4,72 miliardy eur má tak Slovensko k dispozícii rozpočet 20 miliárd eur na investície v rôznych oblastiach od tvorby pracovných miest, podpory udržateľnej mobility, ochrany životného prostredia, až po výskum a inovácie. Ludviková pripomenula, že Európska komisia sa snaží prístup k týmto prostriedkom zjednodušovať.

 

V minulom roku vznikla skupina na vysokej úrovni pre zjednodušenie, ktorej cieľom bolo hľadať spôsoby, ako sa podniky môžu jednoduchšie dostať k prostriedkom z európskych fondov. Doteraz skupina vydala súbor odporúčaní v štyroch oblastiach - online postupy, jednoduchšie spôsoby úhrady výdavkov, ľahší prístup k financovaniu a zvýšené využívanie finančných nástrojov. Na konci roka 2016 sa skupina zameria na riešenie nadmernej regulácie, keď sa na vnútroštátnej alebo regionálnej úrovni príjemcom ukladajú dodatočné požiadavky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies