EK chce zmeniť colné pravidlá, aby zabránila dumpingovému dovozu ocele z Číny

NETKY.SK • 14 Október 2016, 19:35 • 2 min
EK chce zmeniť colné pravidlá, aby zabránila dumpingovému dovozu ocele z Číny

BRUSEL - Európska komisia v súčasnosti pracuje na zmenách, ktoré by EÚ trvalo ochránili pred tovarom za dumpingové ceny, vrátane lacnej ocele z Číny. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nemecký časopis Der Spiegel tvrdí, že hneď ako experti odhalia "výraznú deformáciu" v tvorbe cien, budú sa pri clách brať do úvahy medzinárodné ceny, a nie neraz umelo nízke národné ceny. Smernica by tak umožnila aj naďalej používať určitú formu antidumpingového cla, napríklad, voči vysoko dotovanej ocele z Číny. A to aj v prípade, ak Čína v decembri získa štatút trhovej ekonomiky.

 

EK zároveň pracuje na zozname kritérií, s pomocou ktorých bude možné "diagnostikovať" deformovanú cenotvorbu. Ide, napríklad, o umelo nízke ceny a náklady, podiel štátu vo firme či verejné opatrenia v prospech domácich výrobcov.

 

Hovorca komisie sa k článku Spiegelu odmietol vyjadriť, potvrdil však, že Brusel už nejaký čas pracuje na novele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies