EK chce od Rakúska pokutu takmer 30 mil. eur za falšovanie údajov o dlhu

NETKY.SK • 22 Február 2017, 14:23 • 2 min
EK chce od Rakúska pokutu takmer 30 mil. eur za falšovanie údajov o dlhu

BRUSEL - Európska únia (EÚ) dnes obvinila jeden z rakúskych regiónov, že dva roky falšoval údaje o svojom dlhu. Žiada preto od vlády vo Viedni, aby zaplatila pokutu 29,8 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) dnes uviedla, že odhalila vážne nedostatky v práci vládnych subjektov v spolkovej krajine Salzbursko, ktoré viedli k skresleniu štatistických údajov o rozpočtovom deficite a dlhu Rakúska v rokoch 2012 a 2013.

 

Komisia zároveň odporúča členom EÚ, aby schválili pokutu pre Rakúsko za prekrúcanie údajov. Kvalita štatistických údajov v EÚ bola problémom aj v minulosti. EK obvinila v roku 2010 Grécko, že falšovalo údaje o stave verejných financií. Atény museli následne požiadať o záchranu medzinárodných veriteľov a dodnes sú odkázané na finančnú pomoc zvonka.

 

Eurokomisárka Marianne Thyssenová, ktorá je okrem iného zodpovedná za európsky štatistický úrad Eurostat, v súvislosti s Rakúskom uviedla, že nesprávne údaje v roku 2014 opravilo a EK už odvtedy jeho štatistiky nespochybnila.

 

Ale dodala, že EK podniká a bude podnikať kroky, aby si zabezpečila od štátov pravdivé údaje. Pripomenula, že spoľahlivé a dôveryhodné štatistiky sú potrebné aj pre správne nastavenie politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies