Eifman Ballet uvedie dnes večer premiéru inscenácie Up & Down

NETKY.SK • 14 Február 2015, 15:10 • 2 min
Eifman Ballet uvedie dnes večer premiéru inscenácie Up & Down

BRATISLAVA - Výnimočnú udalosť dnes večer ponúkne Slovenské národné divadlo. Svetoznámy súbor Eifman Ballet z mesta bielych nocí uvedie premiéru novej baletnej kompozície s názvom Up & Down. Po Petrohrade a Paríži je Bratislava tretím premiérovým mestom tejto novej tanečnej inscenácie.

slovakia

left justify in out

Borisa Eifmana tematicky na novú baletnú inscenáciu Up & Down inšpiroval román Scotta Fitzgeralda Nežná je noc. Hudbu vybral z diel Georgea Gershwina, Franza Schuberta a Albana Berga, ktoré zaznejú v hudobnej produkcii slovenského skladateľa Rudolfa Pepuchu.
      

„Môj nový balet je tragickou a zároveň oslňujúcou kronikou duchovnej skazy človeka. Je to príbeh o tom, ako sa končí večná túžba po šťastí. Nádherný a bezstarostný život sa zmení na nočnú moru. Dúfam, že nový balet prekvapí divákov a náš súbor sa predstaví z nečakanej strany,“ povedal o novej inscenácii Boris Eifman.
      

Účinkovanie elitného tanečného súboru Eifman Ballet sprevádzal minulý rok v októbri v Bratislave mimoriadny záujem divákov, obe predstavenia tanečného večera Rodin boli beznádejne vypredané. Nemenej strhujúci bude aj titul Up & Down, ktorý má podľa jeho autora predpoklady prelomového diela.
      

„Pre tanečníka je to zaujímavé, je to akoby divadelná inscenácia, nielen tancovanie. Od všetkých sa vyžaduje, aby boli aj výrazovo a herecky zdatní, čo je pre Eifmana dôležité. Jeden z dôvodov, prečo som ja nastúpil to tohto súboru, bolo, že sa tu dá uplatniť dosť herectva. Je to psychologicky založená inscenácia, ten príbeh sa vyvíja tak, že charaktery idú postupne hore a dole. Okrem toho sú v ňom swingové a džezové scény, takže to nie je klasické predstavenie. Je to divadelne aj vizuálne veľmi zaujímavá inscenácia, myslím, že sa diváci majú načo tešiť,“ povedal pre TASR sólista Jiří Jelínek, ktorý je členom súboru od augusta minulého roku.
      

„Inscenácia je o psychológii hlavnej postavy, ktorá má dar, s ktorým sa musí vysporiadať. Môj hlavný hrdina, ktorého predstavujem, má mnoho tvárí, v prvom rade je to prísny doktor, je to ale človek, ktorý si život užíva. Kvôli tomu, že sa zaľúbil do ženy, do svojej pacientky, sa postupne zmení na obeť,“ dodal sólista Oleg Gabyshev.
      

„Na začiatku je to nemocnica a život v nej, ľúbostný trojuholník, postupne sa zmení na vonkajší svet, na súčasnosť. Chvíľami to pripomína šou, elegantné kostýmy, dekorácie, bude sa vám to páčiť. Pre mňa je to náročná inscenácia, tancujem na vysokých opätkoch, čo nie je bežné,“ doplnila sólistka Maria Abashova.
      

Boris Eifman (1946) sa narodil v sibírskej časti Ruska, vyštudoval konzervatórium v Leningrade. V roku 1977 bol menovaný za šéfa Leningradského baletného súboru, dnes Eifman Balletu. Medzi jeho dielami sa nachádzajú tituly ako Don Juan a Moliére, Don Quijotte alebo Fantázie blázna, Majster a Margarétka, Karamazovovci, Onegin, Červená Giselle, Rekviem, Anna Karenina, Rodin. Je známy svojimi spracovaniami veľkých literárnych diel, ktoré sú psychologickými sondami do temných zákutí duše.
      

„Tanec nie je pre mňa fyzický proces, ale duchovný,“ povedal na margo nového diela baletný, tanečný a pohybový mág Boris Eifman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies