Eiffelova veža sa pripravuje na najväčší lifting vo svojich dejinách

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Eiffelova veža sa pripravuje na najväčší lifting vo svojich dejinách

PARÍŽ - Eiffelova veža, ktorá patrí medzi najviac navštevované pamätihodnosti sveta, dostane - ako každých sedem rokov - nový náter.

slovakia

left justify in out

Eiffelovku čaká "najväčší lifting" jej existencie.

 

Pôjde o náročnú operáciu - odstraňovať sa budú vrstvy popraskaných starých náterov, ktoré nadôvažok obsahujú aj olovo.

 

Odstránené vrstvy farby potom budú analyzovať v laboratóriách a následne sa - aj za účasti historikov - rozhodne o odtieni nového náteru.

 

Eiffelova veža bola najprv červená. Rozhodol tak samotný Gustave Eiffel v roku 1889 - použitá farba bola totiž najúčinnejšia proti hrdzi. Vežu potom v roku 1892 premaľovali odtieňmi okrovej farby - od najtmavších pri základni veže po žltú na špici. V rokoch 1907-54 bola Eiffelovka svetlohnedá a do roku 1968 mala hnedočervený náter. Neskôr vznikol špeciálny odtieň hnedej farby - hneď Eiffelovej veže, pričom v snahe dodať stavbe štíhlosť bola farba najtmavšia pri základoch a najsvetlejšia na špici.

 

Na niektorých častiach oceľovej konštrukcie Eiffelovej veže odstránia všetkých 19 vrstiev náterov, ktoré stavba dostala od roku 1889. Na kovovú konštrukciu nanesú 60 ton farby. Práce sa začnú v októbri tohto roku, zavŕšiť sa majú do konca roku 2021 a budú stáť 40 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona