Eiffelova veža sa pred konferenciou o klíme v Paríži premení na virtuány les

NETKY.SK • 3 November 2015, 07:00 • 2 min
Eiffelova veža sa pred konferenciou o klíme v Paríži premení na virtuány les

BRUSEL - Eiffelova veža, svetoznámy symbol Paríža, sa koncom novembra premení na virtuálny les v rámci série kultúrnych podujatí pri príležitosti nadchádzajúcej Svetovej konferencie o klíme (COP 21), ktorá sa v decembri uskutoční v Paríži. Informovala o tom dnes belgická tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Každý večer od 28. novembra do 3. decembra bude prebiehať kultúrny počin s názvom "Jedno srdce, jeden strom", ktorého autorkou je francúzska digitálna umelkyňa Naziha Mestaouiová. Jej projekt vyzýva každého záujemcu, aby prostredníctvom smartfónu zasadil "svetelné semienko" na najznámejší parížsky monument. V konkrétnej rovine to znamená, že špeciálna mobilná aplikácia zaznamená srdečný tep každého účastníka, a v tomto rytme sa virtuálne semienko premení na virtuálny strom, ktorého obraz bude premietnutý na niekoľko sekúnd na ploche Eiffelovej veže.

 

Záujemcovia o účasť na tomto projekte zaplatia za každý virtuálny strom od troch do desiatich eur v závislosti od druhu stromov. Podujatie má aj konkrétny ekologický rozmer, pretože predvída aj výsadbu skutočných stromov niekde vo svete ako súčasť dobrovoľného zalesňovacieho projektu.

 

Každý darca-účastník na tomto projekte dostane certifikát a možnosť sledovať online vývoj "svojho" stromu.

Zástupca parížskeho starostu Bruno Julliard pre médiá spresnil, že akcia "Jedno srdce, jeden strom" je súčasťou širšej výzvy mesta Paríž pri príležitosti konania konferencie COP 21 - apelu, aby umelci ponúkli premietnutie svojich umeleckých diel na Eiffelovu vežu. Výzva je určená nielen Parížanom, ale aj turistom, aby takýmto spôsobom zvýraznili význam potreby mobilizovať proti klimatickým zmenám.

 

COP 21 bude jednou z doposiaľ najväčších medzinárodných konferencií organizovaných na francúzskej pôde. Konferencia je kľúčová z hľadiska prijatia medzinárodnej dohody o zmene klímy, ktorá umožní udržať globálne otepľovanie pod hranicou dvoch stupňov Celzia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies