EIB vlani poskytla na Slovensku úvery za viac ako 1 miliardu eur

NETKY.SK • 28 Január 2016, 11:22 • 2 min
EIB vlani poskytla na Slovensku úvery za viac ako 1 miliardu eur

BRATISLAVA – Európska investičná banka (EIB) prekonala minulý rok na Slovensku hranicu 1 miliardy eur podpísaných úverov, čo predstavuje nárast o 87 % oproti predchádzajúcemu roku. Banka sa zamerala predovšetkým na spolufinancovanie prioritných projektov, ktoré získavali podporu z fondov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

„Rok 2015 bol úspešným rokom pre EIB na Slovensku. Podpisy našich úverov dosiahli 1,042 miliardy eur, čo je najlepší výsledok za posledných päť rokov,“ uviedol viceprezident EIB László Baranyay na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Ako pripomenul, skupina investičnej banky rozšírila svoju prítomnosť a viditeľnosť na slovenskom trhu otvorením svojho zastúpenia v Bratislave. „V nasledujúcich rokoch sa zameriame na katalyzáciu súkromného kapitálu a realizáciu projektov, ktoré zahŕňajú vyššie riziká,“ priblížil Baranyay.

 

K dvom najvýznamnejším úverovým operáciám EIB v roku 2015 patrí pôžička vo výške 600 miliónov eur na pokrytie národného príspevku pre spolufinancovanie prioritných projektov z eurofondov v oblasti výskumu a vývoja, rozvoja informačnej spoločnosti, ľudských zdrojov, životného prostredia a verejnej správy. Táto pôžička podporí projekty s celkovými nákladmi 14,2 miliardy eur.

 

Druhou významnou operáciou je pôžička vo výške 350 miliónov eur na podporu strategických investícií do dopravnej infraštruktúry, zahrnutých do národného plánu dopravy Slovenska, s celkovými nákladmi do výšky 4,7 miliardy eur.

EIB schválila tiež nové úvery vo výške 92 miliónov eur slovenským bankám a lízingovým spoločnostiam. Tieto dlhodobé kreditné linky sa budú využívať na financovanie projektov predložených malými a strednými podnikmi za účelom zmiernenia vplyvu ekonomickej krízy.

 

Jedna z pôžičiek v objeme 15 miliónov eur určených pre Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) sa zameriava na podporu iniciatív zlepšujúcich zamestnanosť mladých ľudí a pomáhajúcich nájsť im dlhodobé pracovné miesta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies