EIB môže poskytnúť severnej Afrike a Blízkemu východu 6 mld. eur

NETKY.SK • 25 Február 2011, 08:20 • 2 min
EIB môže poskytnúť severnej Afrike a Blízkemu východu 6 mld. eur

EIB môže poskytnúť severnej Afrike a Blízkemu východu 6 mld. eur

slovakia

left justify in out

img

Európska investičná banka (EIB) je pripravená na zrýchlené poskytovanie úverov pre krajiny severnej Afriky ako Tunisko a Egypt, ak jej Európska únia dá na to mandát. Uviedol to dnes vo Viedni viceprezident EIB Matthias Kollatz-Ahnen.
      "V prípade krajín ako Egypt a Tunisko, kde už niekoľko rokov pôsobíme, môžeme urobiť rozhodnutie veľmi rýchlo, aj do niekoľkých týždňov," povedal Kollatz-Ahnen novinárom na tlačovej konferencii. Ako dodal, poskytnutie úverov krajinám ako Líbya, kde zatiaľ EIB nepôsobí, si vyžaduje podpísanie dohody, čo bude trvať určitý čas.
      Podľa prezidenta EIB Philippa Maystadta by banka mohla krajinám severnej Afriky a Blízkeho východu v prípade potreby poskytnúť v najbližších dvoch rokoch do 6 miliárd eur. Adresátmi by mohli byť krajiny ako Alžírsko, Egypt, Maroko, Tunisko, Libanon, Sýria či oblasť Gazy a Západného brehu Jordánu. Ak by Európsky parlament a členské štáty EÚ súhlasili s novým úverovým mandátom EIB, teoreticky by sa medzi potenciálnych adresátov mohla zaradiť aj Líbya, dodal Maystadt.
      Podľa Kollatza-Ahnena najlepšou formou podpory krajín, ktoré sa usilujú o demokratické reformy, je začať čo najrýchlejšie poskytovať finančnú pomoc malým firmám. "Ak chcete čo najrýchlejšie pomôcť, v takom prípade kľúčovú úlohu budú hrajú malé a stredne veľké podniky, kde je relatívne vysoký počet vzdelaných ľudí," povedal viceprezident EIB, pričom dodal, že najskôr musia vlády EÚ dať banke v tomto smere mandát.
      Čo sa týka projektov, prioritu by získali napríklad projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, infraštruktúry, výstavba čistiarní odpadových vôd či projekty na podporu cestovného ruchu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona