Egyptu okrem politickej nestability hrozí aj nedostatok pšenice

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 13:24 • 2 min
Egyptu okrem politickej nestability hrozí aj nedostatok pšenice

KÁHIRA - Okrem politickej nestability hrozí Egyptu aj nedostatok pšenice z dovozu. Zásoby dovezenej pšenice postačujú už len na dva mesiace, uviedol bývalý minister pre zásobovanie v islamistickej vláde armádou zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

slovakia

left justify in out

Exminister Básim Úda v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že situácia je akútnejšia, než sa predpokladalo donedávna. Štát má v skladoch podľa neho už len 500.000 ton pšenice. Egypt je najväčším svetovým dovozcom pšenice, pričom polovicu z dodávok distribuuje pre svojich 84 miliónov obyvateľov vo forme štátom dotovaného chleba. 

Zvrhnutá vláda veľmi dôsledne a dôkladne tajila miesta skladov dovezenej pšenice, ako aj informácie o nedostatku financií na jej ďalší nákup v zahraničí. Problémy s pšenicou vyvolalo dva a pol roka trvajúce obdobie politickej nestability, ktoré v Egypte spôsobilo hlbokú hospodársku krízu a odradilo investorov i turistov. Devízové rezervy štátu sú vyčerpané, takže zabezpečiť dovoz potravín a pohonných hmôt je náročné, píše Reuters. 

V Egypte miešajú domácu, na lepok bohatú pšenicu na polovicu s dovážanou, aby z tejto zmesi namleli múku vhodnú na chlieb. Úda uviedol, že Mursího vláda sa snažila zvýšiť v múke podiel domácej pšenice na 60 percent. Egypt zvykol každý rok dovážať okolo desať miliónov ton pšenice. Od februára nenakupoval už žiadne zásoby - ako upozorňuje Reuters, ide o doteraz najdlhšiu absenciu Egypta na zahraničných trhoch. Ďalšie zásoby - asi 180.000 ton pšenice - kúpil v predvečer Mursího zosadenia. Pšenicu do Egypta dodajú v auguste.

Vláda 26. júna informovala, že v skladoch je 3,613 milióna ton pšenice, ale nepresnila podiel obilia z dovozu. Od Mursího zosadenia vlády Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Kuvajtu prisľúbili Egyptu finančnú pomoc vo výške 12 miliárd dolárov, pôžičky a pohonné hmoty, čo podľa ekonómov krajine pomôže získať niekoľko mesiacov k dobru na riešenie finančných záležitostí.

Pšenica, nielen vo forme múky na chlieb, je jedným z pilierov egyptskej kuchyne spolu s ryžou, zeleninou, jahňacím, baraním a kozím mäsom, či rybami a hydinou. Spotreba pšenice sa v krajine tradične zvyšuje počas pôstneho mesiaca ramadán, ktorý moslimovia na celom svete slávia od stredy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona