Egyptský vojenský súd odsúdil 253 ľudí na doživotie

NETKY.SK • 12 August 2015, 10:57 • 2 min
Egyptský vojenský súd odsúdil 253 ľudí na doživotie

KÁHIRA - Egyptský vojenský súd v utorok odsúdil v neprítomnosti na doživotné tresty odňatia slobody 253 ľudí a 203 ďalším udelil nižšie tresty. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú štátnu agentúru MENA.

slovakia

left justify in out

Totožnosť odsúdených v oboch prípadoch nie je známa, egyptské súdnictvo si však za rozsudky, ku ktorým dochádza v procesoch s členmi zakázaného hnutia Moslimské bratstvo a ľuďmi obvinenými z prepojenia s touto organizáciou vyslúžilo už množstvo medzinárodnej kritiky pre porušovanie ľudských práv.

 

Bývalého prvého slobodne zvoleného prezidenta Egypta Muhammada Mursího zosadila armáda v roku 2013 po masových protestoch občanov proti jeho spôsobu vládnutia. Potom sa s ním začalo niekoľko súdnych procesov. V júni ho odsúdili na trest smrti za masový útek väzňov počas ľudového povstania v roku 2011 a tvrdé tresty dostali aj poprední predstavitelia Moslimského bratstva.

 

Vojenský súd v Alexandrii v utorok obžalovaných súdil za prepadnutie a podpálenie policajnej stanice a vládnej budovy v provincia Buhajra ležiacej na severe krajiny.

 

Okrem doživotia súd v utorok odsúdil na päť až 15 rokov 203 ľudí a 50 ďalších osôb uznal za nevinných.

Egypt v októbri minulého roka rozšíril právomoci vojenských súdov, aby im dovolil súdiť civilistov obvinených z rôznych trestných činov - od útokov na štátne objekty až po blokádu ciest.

 

Egyptská vláda na margo medzinárodnej kritiky svojho súdneho systému argumentuje jeho nezávislosťou a tvrdí, že do práce súdov nikdy nezasahuje. Prívržencov zakázaného Moslimského bratstva zároveň označuje za teroristickú skupinu a hrozbu pre národnú bezpečnosť.

 

Moslimské bratstvo tvrdí, že jeho snaha o politickú zmenu má výlučne mierový charakter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona