Egyptský súd zrušil dohodu o odovzdaní dvoch ostrovov Saudskej Arábii

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 13:51 • 2 min
Egyptský súd zrušil dohodu o odovzdaní dvoch ostrovov Saudskej Arábii

KÁHIRA - Egyptský súd dnes zrušil dohodu o územnom vyrovnaní medzi Egyptom a Saudskou Arábiou, na základe ktorého by Káhira musela Rijádu odstúpiť dvojicu strategických ostrovov v Červenom mori. Súd túto dohodu zároveň označil za protiprávnu, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Verdikt predstavuje závažnú prekážku pre vládu egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, ktorá spolu s lojálnymi médiami zanietene argumentovala, že dohoda prinesie pre Egypt ekonomické výhody a že dvojicu ostrovov posunula Saudská Arábia v roku 1950 pod správu Egypta, ktorý zabezpečuje ich ochranu. Voči verdiktu administratívneho súdu, ktorý rozhoduje v prípadoch zahŕňajúcich vládu, sa však možno odvolať.

 

Dohodu oznámili v apríli počas návštevy Káhiry saudskoarabským kráľom Salmánom, keď tento monarcha ohlásil multimiliardovú pomoc Egyptu. Toto podnietilo vyhlásenia, že ostrovy budú odovzdané Saudskej Arábii ako odmena. Vláda v Káhire to však odmieta.

 

Rijád je hlavným finančným podporovateľom Egypta od roku 2013, keď Sísí ešte ako minister obrany viedol vojenský prevrat proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona