Egyptský súd zakázal Moslimské bratstvo a zhabal mu majetok

NETKY.SK • 23 September 2013, 15:35 • 2 min
Egyptský súd zakázal Moslimské bratstvo a zhabal mu majetok

KÁHIRA - Egyptský súd v pondelok zakázal všetky aktivity Moslimského bratstva v krajine a nariadil skonfiškovanie majetku hnutia.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie sa týka samotnej islamistickej skupiny, jej mimovládnych organizácií ako aj "odvodených organizácií", uviedol predsedajúci sudca Muhammad al-Sajíd. Armádou podporovaná egyptská vláda vedie proti bratstvu, ktoré má údajne až milión členov, najtvrdšiu kampaň za posledné desaťročia. Bezpečnostné sily zabili stovky jeho stúpencov a zatkli tisíce ďalších, odkedy armáda 3. júla po masových protestoch zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Moslimské bratstvo vyhralo prezidentské i parlamentné voľby po páde dlhoročného lídra Husního Mubaraka v roku 2011. Následné zvrhnutie nového prezidenta Mursího spôsobilo v najľudnatejšej arabskej krajine politickú krízu a bratstvo trvá na tom, že išlo o vojenský puč. Rozhodnutie súdu môže členov hnutia ešte viac nahnevať a podnietiť mladých islamistov, aby sa chopili zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona