Egyptský súd zakázal lídrom z Mubarakovej éry kandidovať vo voľbách

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 13:48 • 2 min
Egyptský súd zakázal lídrom z Mubarakovej éry kandidovať vo voľbách

KÁHIRA - Egyptský súd zakázal v utorok lídrom z Národnej demokratickej strany bývalého prezidenta Husního Mubaraka kandidovať v akýchkoľvek nadchádzajúcich voľbách.

slovakia

left justify in out

Sudca Karim Hazím však nešpecifikoval počet, mená, ani tituly politikov, ktorých sa toto rozhodnutie týka. Mubarakovu stranu rozpustili pred troma rokmi v dôsledku povstania, ktoré ukončilo jeho vládu. Prezidentské voľby v Egypte sú naplánované na 26. a 27. mája, pričom sa očakáva víťazstvo bývalého náčelníka armády Abd al-Fattáha as-Sísího. Jeho jediným protikandidátom bude ľavicový politik Hamdín Sabáhí.

 

Päťdesiatdeväťročný As-Sísí je známy ako hlavná postava za zosadením prvého slobodne zvoleného prezidenta Egypta Muhammada Mursího armádou v júli 2013 po masových protestoch odporcov jeho politiky. Takisto 59-ročný Sabáhí je známy ako bývalý disident stojaci na čele ľavicového hnutia Egyptský ľudový prúd, ktoré vzniklo po jeho neúspešnej kandidatúre v predošlých voľbách hlavy štátu v roku 2012. Prezidentské a parlamentné voľby sa majú konať na základe novej ústavy schválenej v januárovom referende.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies