Egyptský súd odsúdil na smrť duchovného vodcu Moslimského bratstva

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 16:44 • 2 min
Egyptský súd odsúdil na smrť duchovného vodcu Moslimského bratstva

KÁHIRA - Egyptský súd dnes v neprítomnosti na trest smrti odsúdil konzervatívneho moslimského duchovného, ktorý po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího údajne založil v krajine "teroristickú skupinu".

slovakia

left justify in out

Odsúdeným je Wagdi Ghunajm, ktorý momentálne žije v Turecku a je naďalej Mursího prívržencom. Svoje odsúdenie na smrť vo vlasti dnes odmietol s tým, že v Egypte nebol od roku 2001.

 

V rozsudku sa píše, že Ghunajmom vytvorená teroristická skupina pôsobila v krajine do roku 2015, pričom mala cieľ vyvíjať protiústavnú činnosť, brániť v činnosti štátnym orgánom, vyvolávať nepokoje a podnikať útoky na predstaviteľov vlády, polície a bezpečnostných zložiek, ako aj na vyznávačov kresťanstva.

 

Ghunajm je považovaný za teológa a kazateľa v Egypte zakázaného Moslimského bratstva. Je známy svojimi škandalóznymi výrokmi a fatvami, ktorými napr. vyzýval na zabíjanie demonštrantov v čase masových protestov proti Mursímu v lete roku 2013. Bývalého vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina považuje za hrdinu a operáciu západnej koalície proti džihádistickej organizácii Islamský štát opakovane označil za križiacku výpravu a sýrskeho prezidenta Bašára Asada považuje za "zloducha a zločinca".

 

V súlade s egyptskými zákonmi musí všetky rozsudky smrti vynesené súdmi v krajine schváliť alebo zamietnuť najvyšší mufti krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona