Egyptský súd odročil pojednávanie s dvoma novinármi al-Džazíry

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 15:52 • 2 min
Egyptský súd odročil pojednávanie s dvoma novinármi al-Džazíry

KÁHIRA - Egyptský súd dnes na 19. marca odročil súdny proces s dvoma novinármi panarabskej televízie al-Džazíra, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obaja novinári sú obžalovaní z napomáhania teroristickej organizácii - tou sa myslí islamistická organizácia Moslimské bratstvo, ktorá bola až do zosadenia prezidenta Muhammada Mursího v Egypte vládnou stranou - momentálne je vedením krajiny považovaná za teroristickú organizáciu.

 

Novinári Mohamed Fahmy, egyptský občan žijúci v Kanade, a Bahir Muhammad boli vo februári prepustení na kauciu. Ich tretieho spoluobžalovaného, Austrálčana Petra Gresta, vo februári deportovali z krajiny. Stalo sa tak na základe nového dekrétu, ktorý umožňuje prezidentovi rozhodovať o deportáciách cudzincov z krajiny.

 

Fahmy bol šéfom káhirskej redakcie vysielania al-Džazíry v angličtine. Bahir Muhammad bol v televízii producentom.

 

Pôvodne troch žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že napomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo, a to prostredníctvom zverejňovania údajne nepravdivých správ o Egypte.

 

Odsúdenie novinárov v súvislosti s výkonom ich povolania vyvolalo vo svete pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona