Egyptský súd nariadil prepustiť satirikov, ktorí si robili žarty z prezidenta

NETKY.SK • 8 September 2016, 09:12 • 2 min
Egyptský súd nariadil prepustiť satirikov, ktorí si robili žarty z prezidenta

KÁHIRA - Súd v egyptskej Káhire nariadil dnes prepustiť z vyšetrovacej väzby štyroch členov satirickej skupiny, ktorých zatkli ešte v máji po tom, ako sa vo svojich vystúpeniach vysmievali z prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie ich právnika pre nezávislý spravodajský server Madá Masr.

slovakia

left justify in out

Terčom satiry z dielne súboru Atfál aš-Šawári (Deti ulice) bolo v tomto prípade rozhodnutie egyptského vedenia prenechať Saudskej Arábii dva strategické ostrovy v Červenom mori. Kontroverzný krok zo strany Káhiry vtedy vyvolal protesty proti Sísímu, ktoré boli zriedkavé v tom, že za nimi nestáli islamistické skupiny.

 

Členovia súboru, ktorého videá majú na internete mnoho fanúšikov, boli zatknutí spolu so stovkami ďalších účastníkov demonštrácií v súvislosti s ostrovmi Tírán a Sanáfír pri ústí Akabského zálivu. Trestný súd pre severné časti Káhiry teraz podporil odvolanie proti rozhodnutiu prokuratúry o predĺžení ich vyšetrovacej väzby.

 

Podľa predošlých informácií zatknutých satirikov obvinili z podnecovania do kladenia odporu voči orgánom, zverejňovania nepravdivých informácií a takisto podnecovania do zosadenia vládnuceho režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona