Egyptský prezident udelil milosť 100 väzňom, medzi nimi aj novinárovi al-Džazíry

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:26 • 2 min
Egyptský prezident udelil milosť 100 väzňom, medzi nimi aj novinárovi al-Džazíry

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí udelil dnes milosť sto väzňom, medzi ktorými je aj kanadský novinár televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy, informovali egyptské bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters uviedla, že k udeleniu milosti došlo deň pred tým, ako sa Sísí vo štvrtok vydá na cestu do New Yorku, kde sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN. Fahmy bol spolu s ďalšími dvoma kolegami z al-Džazíry koncom augusta v opakovanom procese odsúdený na tri roky väzenia za údajné šírenie falošných informácií. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.

 

Trojicu žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Ich odsúdenie v súvislosti s výkonom povolania vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.

 

Obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta čelil bývalý šéf káhirskej redakcie al-Džazíry – Kanaďan egyptského pôvodu Fahmy, jej egyptský producent Bahir Muhammad a korešpondent Austrálčan Peter Greste. Egyptské úrady zatkli trojicu novinárov v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies