Egyptský prezident údajne očakáva skorý pád Asadovho režimu

NETKY.SK • 19 Jún 2015, 13:40 • 2 min
Egyptský prezident údajne očakáva skorý pád Asadovho režimu

BEJRÚT - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí údajne vyzval Libanon, aby sa pripravil na blížiaci sa pád režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes libanonský v angličtine vychádzajúci spravodajský server Daily Star s odvolaním sa na miestnu tlač.


Varovanie malo zaznieť na stretnutí prezidenta Sísího s členmi libanonskej delegácie, ktorá tento týždeň navštívila Káhiru. 


"Pripravte sa na Asadov pád," citoval údajné nemenovaný člen libanonskej delegácie Sísího slová, ktoré zverejnil libanonský arabský denník al-Mustakbal. 
Egyptský vodca podľa uvedeného zdroja vystríhal pred hroziacimi náhlymi "dramatickými udalosťami" v Sýrii. Asadov režim je totiž podľa neho v "zlom stave", čo má dokazovať aj najnovší vývoj na bojiskách sýrskej občianskej vojny. 


Sísí v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že pád režimu v Damasku môže zvýšiť už aj tak silný tlak na susedný Libanon, hlavne čo sa týka zvýšenia počtu utečencov. Libanon by mal preto posilniť bezpečnosť na svojich hraniciach a zvažovať ďalšie protiopatrenia. 


Do Káhiry tento týždeň pricestovala libanonská delegácia na čele s premiérom Tammámom Salámom, ktorá tam absolvovala jednodňové rokovania s poprednými egyptskými činiteľmi vrátane Sísího. 


Varovanie pred blížiacim sa pádom Asadovho režimu sa v oficiálnych výstupoch z rozhovorov prirodzene neobjavilo. Libanonské štátne médiá ale priznali, že sa hovorilo aj o konflikte v Sýrii. Prezident Sísí podľa nich označil za prioritu politické riešenie sýrskej krízy a zachovanie súčasného sýrskeho štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona