Egyptský prezident Sísí podpísal zákon o kontrole sociálnych médií

NETKY.SK • 3 September 2018, 06:49 • 2 min
Egyptský prezident Sísí podpísal zákon o kontrole sociálnych médií

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí podpísal zákon, ktorý úradom udeľuje právo monitorovať užívateľov sociálnych sietí. Ide o súčasť sprísnenia kontroly internetu v krajine.

slovakia

left justify in out

Predmetnú legislatívu schválil parlament už v júli. Na jej základe bude mať teraz Najvyššia rada pre kontrolu médií právomoc zaraďovať ľudí, ktorí majú na sociálnych sieťach, osobných blogoch alebo webových stránkach vyše 5000 followerov, na zoznam sledovaných osôb.

 

Rovnaký orgán bude mať i povolenie zrušiť, prípadne zablokovať akýkoľvek osobný účet, na ktorom budú publikované alebo vysielané "falošné správy a informácie podnecujúce porušovanie zákona, násilie či nenávisť".

 

Nový zákon je zo série opatrení, ktoré podľa aktivistov slúžia na obmedzovanie slobody prejavu na internete, pričom táto platforma je podľa nich jednou z posledných priestorov pre verejnú diskusiu o Sísího vládnutí.

 

Prezident v auguste odobril inú legislatívu, ktorá úradom umožňuje prostredníctvom sudcu nariadiť zablokovanie webstránok predstavujúcich "hrozbu" pre národnú bezpečnosť Egypta a jeho ekonomiku.

 

Tí, ktorí spravujú alebo navštevujú takéto webové stránky - "zámerne alebo bez dostatočného dôvodu" -, odteraz môžu čeliť pobytu za mrežami a pokute. Úrady tvrdia, že dané reštrikcie sú potrebné na boj proti nestabilite a terorizmu.

 

Egyptskí aj zahraniční aktivisti pravidelne obviňujú vládu zo snahy o zlikvidovanie disentu prostredníctvom zatýkania kritikov a blogérov, ako aj blokovaním spravodajských webových portálov. Podľa Asociácie za slobodu myslenia a prejavu (AFTE) so sídlom v Káhire bolo pred podpísaním zákona zablokovaných v Egypte vyše 500 webových stránok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies