Egyptský prezident prvýkrát pripustil, že lietadlo s Rusmi zničili teroristi

NETKY.SK • 24 Február 2016, 16:58 • 2 min
Egyptský prezident prvýkrát pripustil, že lietadlo s Rusmi zničili teroristi

KÁHIRA- Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes prvýkrát verejne pripustil, že vlaňajšie zrútenie lietadla s ruskými dovolenkármi na Sinajskom polostrove mohlo byť dielom teroristov snažiacich sa poškodiť odvetvie cestovného ruchu Egypta a jeho vzťahy s Ruskom.

slovakia

left justify in out

"Je terorizmu koniec? Nie je, ale bude, ak sa zjednotíme," povedal Sísí v televíznom príhovore, z ktorého cituje agentúra Reuters. "Ktokoľvek spôsobil pád ruského lietadla, čo tým zamýšľal? Zamýšľal tým zasiahnuť cestovný ruch a vzťahy s Ruskom," dodal prezident.


Dnešné vyjadrenie Sísího je podľa Reuters zo strany egyptských predstaviteľov prvým náznakom, že zničenie ruského lietadla by mohli považovať za úmyselný čin.


Zrútenie ruského airbusu na Sinajskom polostrove z 31. októbra neprežil nikto z 224 cestujúcich a členov posádky. Moskva následne zastavila všetky civilné lety do Egypta, ktorý bol dovtedy obľúbeným cieľom ruských turistov. K zničeniu lietadla s Rusmi sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).
Podľa Ruska spôsobil zrútenie lietadla výbuch bomby, zatiaľ čo IS tvrdí, že výbušninu prepašoval na palubu v nápojovej plechovke. Vyšetrovanie pod vedením Egypta však doteraz takúto verziu nepotvrdilo. Oficiálne priznanie, že išlo o bombový útok, by mohlo Káhiru vystaviť požiadavkám na vyplatenie odškodného rodinám obetí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona